تحلیل مکانی فضایی عناصر بازار در معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی نمونه مطالعاتی بازار قزوین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش ملی شهرسازی و معماری در گذر زمان
  • کد COI اختصاصی: UOT03_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1056
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر دانیالی

دانشجو کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی

امیرهوشنگ چاوشی

دانشجو کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

بازار از دیرباز فضا و مکانی برای عرصه نمایشی شهر به حساب آمده و با طرح و ترکیب خویش عامل هویت بخش شهر بوده است. اما رفته رفته با رشد شهرها و ورود مدرنیسم به آن، چالش های مدیریتی گریبانگیرشهر شده است. این عوامل نمود عینی خود را در کالبد شهرهای کشور با معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی وارد نموده و شکل جدیدی از فضاها و مکان های شهری برجای نهاده است. در این بین شاهد آنیم که کارکردگذشته فضاهایی همچون بازار که به عنوان فضا و عنصری که نمایانگر هماهنگی، فضایی -کالبدی فعالیتها و تعاملات اجتماعی به شمار میرفته است، تغییر کرده و نمودهای جدیدی یافته است. بازار تداعیکنندهی زندگی شهری است و در فرهنگ شهرنشینی ما هنوز شهر بدون بازار بیمفهوم است و یا از درجهی شهرت قابل قبولی برخوردار نیست. مقاله حاضر بر آن است که به بررسی ویژگی های بازار در شهرهای ایرانی -اسلامی پرداخته و در انتها به معرفی بازار قزوین که از جمله فضاهای شهری به جا مانده از گذشته و یکی از مولفههای هویتبخش شهر قزوین به عنوان پایتخت فرهنگی ایران میباشد، بپردازد.

کلیدواژه ها

بازار، معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی، بازار قزوین، تحلیل عناصر بازار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.