بررسی مفهوم حس تعلق مکانی در محله های مسکونی سنتی ایران در رابطه ی ارتباط انسان با محیط
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران،معماری و توسعه اقتصاد شهری
- کد COI اختصاصی: CIVILED03_065
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 593
نویسندگان
مدرس موسسه آموزش عالی روزبهان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری
چکیده
در این مقاله به بررسی حس تعلق مکانی در محله های مسکونی معماری سنتی ما در گذشته بوده است می پردازیم که این حسدرارتباط با رابطه انسان با محیط می تواند دخیل باشد.روش تحقیق بصورت تحلیلی و دیاگرامی می باشد و به بیان رابطه ی انسان بهعنوان مخاطب مورد نظر در محیط محله های مسکونی پرداخته می شود و این حس را می توان رابطه ای عاطفی و پر معنا بینشخص و مکان توصیف کرد، پیوندی احساسی که مردم آن مکان را به عنوان قرارگاهی برای بازگشت بدان ارزشمندبدانند. درحقیقت احساس تعلق به مکان شاخصی است که در محله های مسکونی ازطریق آن می توان میزان تمایز آن مکان را برایمردم، نسبت به دیگرمکان ها سنجید.این تمایزات مجموعی از عوامل مادی و معنوی شامل محیط کالبدی و معماری، محیط اجتماعی و نوع فعالیت ها، سطح فرهنگوتاریخ، ابعاد شخصی و روانشناسانه (ادراک، شناخت و احساس) می باشد. با درنظرگیری ابعاد تشکیل دهنده حس تعلق، می توانبه یک دسته بندی کلی شامل عوامل درون فردی و برون فردی رسید. درتحقیق حاضر، ابعاد شخصی تشکیل دهنده حس تعلق کهشامل عوامل ادراک، شناخت و احساس است را عاملی درون فردی و ابعاد محیط کالبدی و اجتماع را ازعوامل برون فردیتاثیرگذار برحس تعلق می دانیم و درآخرمیزان چگونگی هریک از این عوامل را بر شکل گیری حس تعلق به مکان را تبیین میکنیم. از این رو محله های مسکونی سنتی ایران در بروز این هویت و احساس تعلق مکانی جزو شاخص ترین ها در فرهنگ ایرانیدیده می شود.کلیدواژه ها
حس تعلق به مکان، محله های مسکونی سنتی ایران، رابطه انسان با محیط، روانشناسی محیطمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.