بررسی ردپای گودال باغچه در معماری یزد در دوران اتابکان و آل مظفر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی معاصر سازی سنت های معماری اسلامی -ایرانی
  • کد COI اختصاصی: TRADITIONARCH01_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عبدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت و احیای بناهای تاریخی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان،دانشگاه آزاد اسلامی یز

رضا ابویی

دانشیار، دانشکده حفاظت و مرمت، دانشگاه هنر اصفهان

حمیدرضا بیگ زاده شهرکی

دکترای مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی، مدرس دانشگاه فنیوحرفه ای، استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی یزد

چکیده

یکی از عناصر شاخص معماری دامنههای کویری ایران که تاکنون کمتر مورد کنکاش علمی قرار گرفته، گودالباغچه است . در شهر یزد، قدیمیترین گودالباغچههای شناخته شده، عموما0 به عصر صفوی نسبت داده میشوند. در این پژوهش، با مطالعه بناهای مختلف بافت تاریخی یزد، به جستوجوی نشانهها و سرنخهای قدیمیتر گودالباغچه پرداخته شده است. در این راستا، بناهای برجای مانده از دوران اتابکان و آلمظفر (سدههای ششم تا هشتم ه.ق) با بررسی منابع کتابخانه ای و برداشت های میدانی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حکایت از آن دارد که گودالباغچه در معماری دوران اتابکان و آلمظفر یزد هنوز رواج نیافته و احمالا0 با شمایل و کاربریهای شناخته شده امروزی، هنوز پدیدار نشده بود. با این وجود، ریشه های گودال باغچه و نشانههای حرکت به سمت پیدایش آن را میتوان در معماری این دوران یافت. ردپای گودال باغچه در دوران مورد اشاره بهصورت حیاطها و خانههایی با تراز پایینتر از کوچه، باغهایی با تراز پایینتر از کف خانه و گاه باغچههایی با تراز پایین تر از حیاط مشاهده میشود که با حرکت از عصر اتابکی به عصر مظفری، این تمایل به ساخت و ساز در گودی رواج بیشتری مییابد.

کلیدواژه ها

گودال باغچه، باغچال، معماری تاریخی، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.