بررسی تاثیرات مغولان بر معماری ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی معاصر سازی سنت های معماری اسلامی -ایرانی
  • کد COI اختصاصی: TRADITIONARCH01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صمد پروین

دانشجوی کارنشاسی ارشد باستان شناسی، ادبیات و علوم انسانی، محقق اردبیلی

بهنام کریمی

دانشجوی کارنشاسی ارشد باستان شناسی، ادبیات و علوم انسانی، محقق اردبیلی

چکیده

یورش مغولان به ایران در اوایل قرن هفتم هجری یکی از مخرب ترین وقایع تاریخی محسوب می شود که پیامد های بسیاری در زمینه های مختلف در بر داشته است. مغولان پس از غارت و تخریب بسیاری از شهر ها، پس از مدتی در اثر سیاست مدارا که همواره ایرانیان از خود نشان داده اند تحت تاثیر روح تربیت کننده و پرورش دهنده فرهنگ ایرانی اسلامی قرار گرفته، و شروع به عمران و آبادانی کرده و مانند سلجوقیان در کوره ذوب فرهنگ ایرانی مستحیل شدند. این نظریه ( نظریه تداوم تاریخی و فرهنگی ایران ) در عین جذابیت و جایگاه با ارزش آن برای تبیین وضعیت استثنایی ایران در جهان اسلام باعث نادیده گرفتن تاثیرات اقوام مهاجم بر فرهنگ ایرانی و سایر آمیختگی های فرهنگی شده است. این مقاله برآن است با بررسی و تاکید بیشتر بر آیین و فرهنگ مغولان به عنوان عنصر غایب در پژوهش های تاریخی و معماری تاثیراتی را که فرهنگ مغولی بر معماری ایرانی گذاشته است، در روش مطالعات کتابخانه ای و بررسی دو نمونه مهم معماری این دوره، مورد مداقه قرار دهد. این بررسی ها نشان می دهد معماری ایران در عصر ایلخانان مغول به غیر از چند مورد وامدار معماری ایرانی قبل از خود بوده و تنها تاثیر واقعی مغولان را می توان در عظمت، ارتفاع زیاد و مقیاس بزرگ بنا های این عصر مشاهده کرد که علاوه از امور سیاسی می تواند ناشی از جنبه های آیینی و نمادین فرهنگ این قوم مهاجم باشد که در این نوشتار به آنها اشاره شده است.

کلیدواژه ها

معماری، مغولان، ایرانی _ اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.