تنوع مورفولوژیک تمشک های سیاه در مناطقی از استان مازندران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 46، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-46-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 688
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حدادی نژاد

استادیار، کارشناس ارشد و دانشجوی سابق کارشناسی، گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سمیه قاسمی عمران

استادیار، کارشناس ارشد و دانشجوی سابق کارشناسی، گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

فاطمه عظیمی آهنگری

استادیار، کارشناس ارشد و دانشجوی سابق کارشناسی، گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

تمشک سیاه به دلیل وجود جمعیت های وحشی و طبیعی آن در سراسر کشور به خصوص در منطقه شمال از تنوع برخوردار است اما به جز مواردی محدود توجه جدی به آن نشده است. این پژوهش با هدف بررسی توده های وحشی تمشک سیاه در مناطقی از مازندران صورت پذیرفت. ابتدا مناطق و سپس توده های تمشک موجود شناسایی و بر اساس توصیفگر تمشک صفات برگ، شاخه، خار، گل و صفات کمی و کیفی میوه نمونه های تمشک سیاه در سه تکرار ارزیابی شد. نتایج نشان داد همبستگی منفی و معناداری بین میزان خسارت ظاهری آفات و بیماری ها در بوته با تعداد خار، جهت خار، سطح مقطع تنه و نوع برگچه انتهایی بوته ها وجود دارد. براساس نتایج تجزیه به عامل ها چهار عامل اصلی صفات خار، کمیت میوه، عادت رشد بوته و گلدهی بیش از 95 درصد از واریانس کل را توصیف کردند. صفات مرتبط با خار شامل اندازه و جهت خار، کرکدار بودن شاخه و سطح مقطع شاخه، اندازه میوه و اندازه گل 50 درصد واریانس کل را شامل می شدند. بنا بر نتایج تجزیه خوشه ای نمونه ها در حد تفاوت 100 درصد به دو دسته تقسیم شدند. نمونه های مربوط به منطقه قائم شهر با وجود قرار داشتن در یک منطقه با یکدیگر تفاوت نشان دادند و در دسته های جداگانه قرار گرفتند که مؤید وجود تنوع در بین ژنوتیپ های استفاده شده افراد محلی برای تمشک چینی است. در دسته دوم تفکیک نمونه ها با منشأ جغرافیایی آن ها مطابقت داشت.

کلیدواژه ها

تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، خارداری، منطقه، همبستگی صفات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.