اندازه گیری میزان لیگنین در بذر و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و لاکاز در آریل برخی ژنوتیپ های نرم دانه و سخت دانه انار طی مراحل مختلف رشدی میوه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-45-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 792
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالکریم زارعی

دانشجوی سابق دکتری، استاد، دانشیار و استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

ذبیح الله زمانی

دانشجوی سابق دکتری، استاد، دانشیار و استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

محمدرضا فتاحی مقدم

دانشجوی سابق دکتری، استاد، دانشیار و استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

سیدعلی رضا سلامی

دانشجوی سابق دکتری، استاد، دانشیار و استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی فرایند سخت شدن بذر در انار، برخی پارامترهای بیوشیمیایی مربوط به آن در قسمت گوشتی آریل یا در بذر تعدادی ژنوتیپ نرم دانه و سخت دانه انار در زمان های مختلف رشدی میوه، از تشکیل تا رسیدن آن ارزیابی شد. اندازه گیری میزان لیگنین در بذر و بقیه اندازه گیری ها در قسمت گوشتی آریل انجام شد. تجزیه واریانس داده ها تفاوت های معناداری بین ژنوتیپ ها و مراحل مختلف رشدی نشان داد. میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در مرحله اول نمونه گیری که دانه ها کاملاً نرم بودند، در همه آن ها نسبتاً زیاد بود، سپس در مراحل دوم ( شروع سخت شدن در ژنوتیپ های سخت دانه ) و سوم اندازه گیری کاهش یافت و در مرحله آخر در ژنوتیپ های سخت دانه افزایش و به چهار برابر ژنوتیپ های نرم دانه رسید، در حالی که در انواع نرم دانه ثابت ماند. میزان فعالیت آنزیم لاکاز طی فصل رشد روند نامشخص تری از خود نشان داد و تفاوت های زیادی در ژنوتیپ های سخت و نرم دانه نشان نداد، اگر چه در اغلب ژنوتیپ ها میزان آن در مراحل پایانی رشد میوه کاهش یافت. در ژنوتیپ های نرم دانه میزان پروتئین کل در مرحله اول نمونه برداری بیشتر از بقیه مراحل بود و در مرحله دوم کاهش یافت و در مراحل بعدی با کمی افزایش تقریباً ثابت ماند. در ژنوتیپ های سخت دانه میزان پروتئین کل تا مرحله سوم رشدی کاهش و سپس افزایش نشان داد و در نهایت میزان پروتئین کل در ژنوتیپ های نرم و سخت دانه در مرحله آخر نمونه برداری به یک مقدار مشابه رسید. میزان لیگنین بذر طی مراحل رشدی در همه ژنوتیپ ها روند افزایشی نشان داد، ولی در همه مراحل در انواع نرم دانه مقداری کمتر از انواع سخت دانه بود. با توجه به نتایج، تفاوت قابل توجه در میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در مرحله آخر رشدی، و فعالیت بسیار بیشتر این آنزیم نسبت به آنزیم لاکاز ( حداقل ده هزار برابر)، ممکن است آنزیم پراکسیداز آنزیم اصلی در ایجاد تفاوت در سختی بذور انار باشد .

کلیدواژه ها

آریل، پارامترهای بیوشیمیایی ، پراکسیداز، لاکاز، لیگنین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.