تأثیر کاربرد برون زای آسکوربیک اسید بر برخی از تغییرات فیزیوشیمیایی مرزنجوش (Origanum majorana L.) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 42، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-42-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی سلاح ورزی

مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مرتضی گلدانی

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر آسکوربیک اسید (AsA) به عنوان یک آنتی اکسیدان مهم در کاهش خسارات شوری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد، روی گیاه مرزنجوش انجام گرفت. غلظت های متفاوتی از AsA (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر ) به صورت محلول پاشی روی گیاهانی که تحت شرایط صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار نمک NaCl قرار داشتند، به کار برده شد. به این ترتیب آزمایش مورد نظر به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در سال 1390، صورت پذیرفت. شوری به صورت معنی داری بر تمامی صفات فیزیوشیمیایی (نشت الکترولیت، محتوای کلروفیل، پرولین، کربوهیدارت کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنولیک ) اندازه گیر شده در گیاه مرزنجوش تأثیر داشت. نشت الکترولیتی از سلول های برگی در غلظت بالای نمک (150mM) به بیشترین مقدار خود رسید. اما کاربرد AsA (200mg/l) ضمن محافظت غشا پلاسمایی از تأثیر منفی شوری، نشت الکترولیتی را در همین سطح از شوری، 52% کاهش داد. آسکوربیک اسید همچنین مقادیر کلروفیل، کربوهیدارت فنولیک گیاه را در مجموع معادل 65، 60 و 38 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. نتایج آزمایش نشان داد که آسکوربیک اسید می تواند ضمن افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه به بیش از 5 برابر شاهد، به نحو مؤثرتری از فعالیت رادیکال هاغی آزاد تحت شرایط تنش شدید شوری جلوگیری کرده و به این ترتیب بقای بیشتر گیاه را تضمین نماید.

کلیدواژه ها

رادیکال های آزاد، فعالت آنتی اکسیدانی، کربوهیدارات کل، نشت الکترولیتی، نمک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.