بررسی سجل کیفری و گواهی عدم سوء پیشینه در حقوق ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-2-2_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماهرخ شریفی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین

محمد حسین رجبیه

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین

چکیده

سوء پیشینه مرتبط به جرائم عمدی است که در شناسنامه کیفری افراد مندرج شده و مبنای قضاوت در مورد آنها طی سالهای آینده خواهد بود. فردی که به لحاظ برخی کاستیها و معضلات در محیط زندگی خود خواسته یا ناخواسته مرتکب پس از تحمل مجازات و بازگشت به اجتماع به منظور ایجاد شرایط مناسب برای خود و خانواده اش نیازمندجرم شدہ است، اشتغال است، اما این در حالی است که برخی از مجرمان پیش از این به دلیل داشتن سوء پیشینه از حقوق اجتماعی محروم بودند، ولی در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ شرایطی فراهم شده است و به فرد بزهکار فرصت کافی داده شده که به اجتماع باز گردد تا شرایط یک زندگی ساده که کمترین حق وی در مقام یک شهروند است برای او و خانوادهاش فراهم شود. پژوهش پیش رو با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی سجل کیفری و گواهی عدم سوء پیشینه کیفری در حقوق کیفری ایران پرداخته است. نتایج تحقیق نشان میدهد: ثبت و احراز پیشینه ی کیفری مجرمان در دستگاه انتظامی در مقایسه با دستگاه قضایی از قدمت بیشتر و در عین حال از کارایی موثرتری برخوردار می باشد. پایه گذاری این دستگاه براساسی ویژگی های اثر انگشت موجب شده هرگونه تغییر قیافه، جعل مدرک هویت، کتمان هویت و نظایر اینها، توسط مجرمان، مانع دستیابی به پیشینه کیفری و هویت واقعی آنان نباشد.از آثار پیشینه کیفری نیز علاوه بر محرومیت از حقوق اجتماعی از جمله محدودیت در انتخاب مشاغل، دولتی، خصوصی و سیاسی؛ میتوان آن را عاملی جهت تشدید مجازات قانونی و ممنوعیت استفاده از تعلیق، عفو، آزادی مشروط و دیگر تخفیف های قانونی دانست.

کلیدواژه ها

سجل کیفری، گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، مجازات تبعی، محرومیت از حقوق اجتماعی، اعاده حیثیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.