بررسی اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به سنگهای ادراری در شهر همدان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-23-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا قاسمی بصیر

استادیار گروه پاتولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

سیدحبیب الله موسوی بهار

استاد گروه ارولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه و هدف : سنگ های ادراری پس از عفونت های ادراری و بیماری های پروستات سومین بیماری شایع دستگاه ادراری تناسلی را تشکیل می دهند. فاکتورهای مختلف دموگرافیک ، محیطی و ژنتیک در بروز آنها موثراست. در این مطالعه به بررسیمشخصات اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به سنگ های ادراری که در طی سالهای 1389 تا 1392 به بیمارستان های آموز شی شهرهمدان مراجعه کرده اند، پرداخته می شود.روش کار: در این مطالعه که به روش تحلیلی مقطعی انجام شد 500 بیمار مبتلا به سنگ های ادراری مراجعه کننده بهبیمارستانهای آموزشی شهر همدان مورد مطالعه قرارگرفتند . جواب آزمایشات آنالیز سنگ ادراری و همچنین سایر داده هایدموگرافیک بیماران از پرونده الکترونیک بیماران موجود در سیستم کامپیوتری آزمایشگاه استخراج شد . نتایج آزمایشاتومشخصات بیماران در چک لیستی که به همین منظور طراحی شده بود، ثبت گردید . در پایان داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 و توسط شاخص های آمار توصیفی تحلیل شدند. نتایج: محدوده سنی جمعیت مورد مطالعه بین 0/5 تا 84 سال و با میانگین سنی 40/36 سال بود. 348 نفر (69/6%) مرد و 152 نفر (30/4%) زن بودند. نسبت مرد به زن 2/3 به 1 بود. بیشترین میزان شیوع سنگ در مردان بین سنین 25 تا 45 سالگی و در زنان بین سنین 30 تا 50 سالگی محاسبه شد. از 500 بیماری که مورد مطالعه قرار گرفت، 466 نفر فقط یک نوع سنگ و 34 بیمار دونوع سنگ داشتند بنابراین در مجموع 534 سنگ مورد آنالیز قرار گرفت که از این میان سنگ اگزالات کلسیمی با فراوانی 386 مورد (72/5%) بیشترین فراوانی را به خود ا ختصاص داد . سنگهای اسید اوریکی (130 مورد، 24/3%)، سیستینی (14 مورد، 2/6%) کلسیم کربناتی (3 مورد، 0/5%) و کلسیم فسفاتی (1 مورد، 0/1%) در رده های بعدی قرار گرفتند. نتیجه نهایی : سنگ های ادراری در مردان تقریبا دو برابر زنان میباشد. اکثر بیماران در محدوده سنی 42-38 سال قرار دارند شایع ترین سنگ ادراری در مردان و زنان و در تمامی رده های سنی اگزالات کلسیمی می باشد.

کلیدواژه ها

سنگ های کلسیم اگزالاتی ، سنگ های اسید اوریکی ، سنگ های سیستینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.