بررسی پلی مورفیسم C-2518T ژنCCL2 در مبتلایان به بیماری دژنراسیون وابسته به سن ماکولا از منطقه ی شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-22-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره محمدیان

کارشناسی ارشد ژنتیک، قطب علمی تنوع زیستی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز

مرتضی بنیادی

دانشیار ژنتیک پزشکی، قطب علمی تنوع زیستی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز

علیرضا جوادزاده

استاد گروه چشم پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

محمدحسین جبارپوربنیادی

چشم پزشک، مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

چکیده

مقدمه و هدف: دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (AMD) بیماریی است که نواحی مرکزی رتینا و کروئید را تحت تاثیر قرارمی دهد و می تواند منجر به از دست رفتن بینایی شود. مطالعات در زمینه اتیولوژی این بیماری پیشنهاد می کند که AMD یکبیماری پیچیده می باشد که در اثر واکنش ها و میانکنش های چندین ژن و عوامل محیطی ایجاد می شود. مطالعات بسیاری بر روی نقش سایتوکاین های کموتاکسیک که کموکاین هم نامیده می شود تمرکز کرده است. کموکاین های خاصی مثل CCL2 به نظر میرسد که در ایجاد دژنراسیون رتینا و رگ زایی کوروئیدی مهم باشند. به منظور تعیین ارتباط بین واریانت های ژن CCL2 با بیماری AMD به مطالعه ی پلی مورفیسم C-2518T در این ژن پرداخته شد. روش کار: در این مطالعه ی مورد- شاهدی ارتباط پلی مورفیسم C-2518T در منطقه پروموتری ژن CCL2 در 60 بیمار مبتلا به AMD و 50 فرد سالم به عنوان گروه کنترل که از نظر جنس، سن و قومیت با گروه بیمار تطابق داشتند مورد بررسی قرارگرفت. هر دو گروه بیمار و کنترل از منطقه ی شمال غرب ایران بودند. ژنوتیپ آنها با واکنش زنجیره ای پلیمراز و چندشکلی طول قطعات هضم شونده تعیین شد.نتایج: آنالیزهای آماری فرکانس بالای ژنوتیپ TT و آلل T در بیماران دژنراسیون وابسته به سن ماکولا را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد اگرچه تفاوت مشاهده شده از نظر آماری معنی دار نبود. نتیجه نهایی: علی رغم تفاوت اندکی که بین گروه شاهد و کنترل بود آنالیزهای آماری در ژن CCL2 هیچ گونه ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم C-2518T و بیماری دژنراسیون وابسته به سن ماکولا نشان نداد.

کلیدواژه ها

استحاله ماکولا ، پلی مورفیسم ، ژن CCL2

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.