بررسی اثر انفیلتراسیون زیر جلدی کتامین بر کاهش درد پس از عمل در بیماران کاندید سزارین الکتیو تحت بی حسی نخاعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-21-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید منوچهریان

دانشیار گروه بیهوشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

سمانه بهبودی

دستیار گروه بیهوشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه و هدف: بی دردی مناسب بعد از سزارین کمک می کند تا مادران احساس راحتی بیشتری نمایند و موجب افزایش تحرکو توانایی مادر در مراقبت بهتر از نوزاد می گردد. هدف از این مطالع ه تعیین اثرات انفیلتراسیون زیر جلدی کتامین بر کاهشدرد پس از عمل و وضعیت همودینامیک بیمار، پس از سزارین الکتیو می باشد.روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی آینده نگر که بصورت تصادفی دوسوکور طراحی گردید 60 نفر از مادرانی که کاندیدسزارین الکتیو تحت بی حس ی بودند وارد شدند. 30 نفر در گروه کتامین و تحت انفیلتراسیون زیرجلدی 0/5mg/kg کتامین در ناحیه انسیزیون جراحی و 30 نفر نیز در گروه پلاسبو قرار گرفتند که انفیلتراسیون نرمال سالین بصورت زیر جلدی برای آنان انجام شد. VAS درد بیمار (Visual Analogue Scale) در طی حضور در ریکاوری ثبت گردید و پس از انتقال به بخش، علایم حیاتی و VAS آنان مجددا در فواصل منظم ثبت شد و در صورت ی که VAS≥3 داشت شیاف دیکلوفناک 100mg و در صورت عدم پاسخ، پتیدین وریدی 30mg تجویز شد، تعداد دفعات دریافت شیاف و دوز مخدر مصرفی در 24 ساعت ثبت گردید. عوارضی مانند توهم، نیستاگموس، تهوع و استفراغ و خواب آلودگی همچنین علائم حیاتی بیمار (فشار خون ، تعداد ضربان قلب ومیزان اشباع خون) نیز ثبت گردید. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS16 با استفاده از آزمون های مجذور کای و تی صورت گرفت و P< 0/05 درتمام موارد معنی دار تلقی گردید. نتایج: از نظر میزان تغییرات فشار سیستولیک، تعداد ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در طی 24 ساعت اول،تفاوت معنی داری بین دو گروه مطالعه مشاهده نشد. میانگین VAS هنگام ورود به ریکاوری و 30 دقیقه بعد از عمل در دو گروه مطالعه تفاوت معنی داری نداشت، در حالیکه در 1، 2، 4، 6، 8 و 12 ساعت بعد از عمل بطور معنی داری، در گروه کتامین نسبت به گروه نرمال سالین کمتر بود . میانگین تغییرات VAS بیماران در طی 24 ساعت اول در گروه کتامین 0/59±0/61 و درگروه نرمال سالین 0/96±3/37 بدست آمد که با P< 0/001 معنی دار بود . متوسط طول مدت بی دردی در گروه کتامین 2/98±9/87 ساعت و در گروه نرمال سالین 0/79±2/17 ساعت بدست آمد که در گروه کتامین مدت زمان بی دردی بطورمعنی داری طولانی تر از گروه نرمال سالین بود (P< 0/001). زمان دریافت اولین مخدر در گروه کتامین بطور معنی داری طولانی تر از گروه نرمال سالین بود (P< 0/001). نتیجه نهایی: با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه مبنی بر افزایش طول مدت بی دردی بعد از عمل و کاهش نیاز به مخدر وهمچنین عدم مشاهده عوارض جانبی، تجویز کتامین زیرجلدی جهت افزایش بی دردی بعد از سزارین الکتیو تحت بی حسینخاعی، توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

بی دردی ، سزارین ، کتامین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.