بررسی تأثیر سولفات منیزیم وریدی بر میزان درد پس از عمل جراحی سزارین تحت بیحسی نخاعی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-19-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم داودی

دانشیار گروه بیهوشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

رضا طهماسبی

دستیار گروه بیهوشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

سیدمحمد ذوالحواریه

استادیار گروه بیهوشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه و هدف: منیزیم آنتاگونیست رسپتور NMDA و بلوک کننده کانال کلسیم میباشد و در بیدردی نقش دارد. هدف این مطالعهبرآورد قابلیت بی دردی حول و حوش عمل انفوزیون منیزیم سولفات در بیماران تحت سزارین الکتیوبابیحسی نخاعی است.روش کار : در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی و دوسوکور ، پس از تایید کمیته اخلاق ، 68 بیمار کاندید سزارین الکتیو بابیحسی نخاعی ، به دو گروه تقسیم شدند ، گروه منیزیم (M)، منیزیوم سولفات وریدی به میزان 50mg/kg به عنوان دوزبولوس و سپس 10mg/kg/h در طی جراحی به صورت انفوزیون پیوسته دریافت نمودند و گروه کنترل (S) به همان میزان سالین ایزوتونیک دریافت نمود ، هر دو گروه به طور کامل مانیتور شده و اطلاعات در خصوص فشار خون ، ضربان قلب و عوارض جانبی و شدت درد (VAS) برای 24 ساعت در بخش ثبت گردید. بیماران با 6VAS4، شیاف دیکلوفناک سدیم (100mg) دریافت نمودند و بیماران با 10VAS7 آمپول عضلانی دیکلوفناک سدیم (75mg) گرفتند، در هر بیمار میزان مصرف دیکلوفناک گزارش شد . اسکور درد و بروز لرز و تهوع و استفراغ ،بلافاصله پس از عمل و در 30 دقیقه و 1، 2 و 4 و 7 و 24 ساعت بعد از عمل ثبت گردید. داده های بدست آمده توسط نرم افزارSPSS و با استفاده از آزمونهای آماری مورد نیاز تجزیه و تحلیل شدند. نتایج : شدت درد پس از عمل در گروه منیزیم سولفات در 2 و 24 ساعت پس از عمل کمتر از گروه کنترل بود (P< 0/05). دوز دیکلوفناک مصرفی در گروه منیزیم به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود 54±137 در مقابل 67±231 (P< 0/005). نتیجه نهایی: تجویز وریدی سولفات منیزیم در طی سزارین در بیماران تحت بیحسی نخاعی، مصرف مسکن بعد از عمل را کاهش داده و درد بعد از عمل را بهبود می بخشد.

کلیدواژه ها

بی حسی نخاعی ، درد بعد از عمل جراحی ، سولفات منیزیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.