بررسی یافته های رادیوگرافی قفسه سینه و توموگرافی کامپیوتری با قدرت تحلیل بالای بیماری ریوی بینابینی مرتبط با اسکلرودرمی سیستمیک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-19-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 744
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ویدا شیخ

دستیار گروه داخلی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

زهرا بصیری

استادیار گروه داخلی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

فرزانه اثنی عشری

استادیار گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

محمود جباری

استادیار گروه رادیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه و هدف : بیماری ریوی یکی از مهمترین علل مرگ و میر در مبتلایان به اسکلرودرمی است . بنابراین تشخیص زود هنگامدرگیری ریوی ضروری می باشد . این مطالعه برای ارزیابی شیوع اختلالات ریوی در مبتلایان به اسکلرودرمی به و سیله رادیوگرافی قفسه سینه (Chest X-Ray) و توموگرافی کامپیوتری با قدرت تحلیل بالا ((High Resolution Computed Tomography) و توصیف علائم و یافته های این افراد صورت پذیرفت. روش کار: در این مطالعه مقطعی 52 بیمار مبتلا به اسکلرودرمی که طی سالهای 1390-1389 به درما نگاه و کلینیک روماتولوژیمراجعه کردند تحت معاینه بالینی قرار گرفته و برای هر یک CXR و HRCT انجام شد و نوع درگیری ریوی آنان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: اسکلرودرمی در 40 نفر (76/9%) متشر و در 12 نفر (23/1%) محدود بود . میانگین سنی افراد 9/73±39/5 سال بود. HRCT در 21 بیمار (40/4%) طبیعی، در 19 بیمار (36/5%)؛ NSIP و در 12 نفر (23/1%)؛ UIP گزارش شد. CXR نیز در 16 نفر (36/5%) طبیعی، در 15 نفر (28/8%) رتیکولار خفیف، در 14 نفر (26/9%) رتیکولار واضح و در 4 نفر (7/7%) نمای لانه زنبوری گزارش شد. در بین 6 نفر (11/5%) از بیماران بدون تنگی نفس ، 22 نفر (42/3%) بدون شکایت سرفه، 20 نفر ( 38,4 %) فاقد کراکل در سمع ریه ها و 26 نفر ( 50 %) فاقد کلابینگ در معاینه، HRCT نمای غیر طبیعی را نشان داد و به طور کلی در 2 بیمار (3/8%) بدون هیچگونه یافته و علائم ریوی UIP دیده شد. نتیجه نهایی: HRCT روشی غ یر تهاجمی است که می تواند درگیری ریوی را در مراحل ابتدایی بیماری حتی در مواردی که هیچ علامت و یافته ریوی وجود ندارد نشان دهد.

کلیدواژه ها

بیماریهای بافت بینابینی ریه ، تصلب پوستی ، توموگرافی کامپیوتری با قدرت تحلیل بالا ، رادیوگرافی قفسه سینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.