بررسی وضعیت و عوامل موثر در حفاظت شنوایی کارگران صنایع بزرگ شهر همدان در سال 81-1380

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-10-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک امامی

عضو هیأت علمی گروه گوش و حلق و بینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

کاهش شنوایی ناشی از صدا بعد از پیرگوشی یکی از شایع ترین علل کاهش شنوایی حسی عصبی در بزرگسالانمحسوب شده وکارگران کارخانجات از گروههای کاری هستند که شدیدا در معرض اثرات سوء ناشی از آن قراردارند. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین وضعیت و عوامل موثر بر حفاظت شنوایی کارگران صنایع بزرگ شهرهمدان در سال 81-80 انجام گرفت. در این مطالعه سه کارخانه بزرگ شهر همدان که جمعیتی بیشتر از ٢٠٠ کارگر داشتند(خوشنوش ، شیشه ،شیر)انتخاب شدند وتوسط سونومتر محدوده تراز فشار صوتی محل کار در حد ٨٢ تا ٩٦ دسی بل و بر حسب معیار A تعیین گردید، کلیه کارگرانی که در شدت بیشتر از ٨٥ دسی بل قرار داشتند توسط معاینه اتوسکوپی و تست ادیومتری تن خالص بررسی شدند و معدل آستانه های شنوایی در ٤ فرکانس 4، 2، 1، 0/5 کیلو هرتز ارزیابی و با میانگین آستانه های قبل از استخدام آنها مقایسه گردید. روش جمع آوری اطلاعات به صورت مشاهده مستقیم وپرسشنامه بود. 809 کارگر در محل کار خود با صدای غیر مجاز برخورد داشتند. از این تعداد 20/02% از هیچ وسیله حفاظت شنوایی استفاده نمی کردند وگروهی که از وسایل حفاظت شنوایی استفاده می کردند (79/98%) به ترتیب 76/2% از پنبه .... 7/42% از گوشی درونی و 16/38% از گوشی بیرونی استفاده می نمودند. میانگین کم شنوایی کارگرانی که از محافظ استفاده می کردند 43/36 دسی بل ودر کارگران بدون محافظ 44/03 دسی بل بود (Pv< 0.05, t=0.29). بیشترین فراوانی نسبی کم شنوایی در هر دو گروه در محدوده سنی ٤٠ تا ٤٩ سال قرار داشت. فراوانی نسبی زناندارای محافظ (9/43%)، بیشتر از زنان بدون محافظ بود (3/7%)، در صورتیکه در مردان تعداد افرادی که از محافظ استفاده نمی کردند بیشتر بود (96/3% بدون محافظ و 90/57% با محافظ). فراوانی نسبی کم شنوایی ناشی از صدا درکارگرانی که سابقه کار بیشتر از ١٥ سال داشتند در هر دو گروه (67/54%) در گروه با محافظ و 67/28% در گروه بدون محافظ) بیشتر بود. از نظر اثرات سوء صدا بر سیستم شنوایی در کارگران صنایع بزرگ شهر همدان ٧٥ % دارای آگاهی نسبی و ٢٥ % دارای آگاهی کافی بودند.سطح آگاهی پایین وآموزشهای بهداشتی ناکافی و غیر موثر سبب عدم استفاده از گوشی های تهیه شده20/02 % کارگران بوده است و عدم تفاوت میانگین کم شنوایی گروه با محافظ برحسب مدت استفاده از گوشی با گروه بدون محافظ موید نامطلوب بودن روند حفاظت در این واحدها بوده است.

کلیدواژه ها

حفاظت شنوایی، کم شنوایی ناشی از صدا، محافظ گوش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.