بررسی آزمایشگاهی اثر نوع سیستم زهکش افقی برمیزان نشت از بدنه و پی سد خاکی همگن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مهندسی عمران و توسعه پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF03_147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 653
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عمار تقوی

کارشناسی ارشد عمران ( خاک و پی)

مهرداد خلقی فرد

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد یاسوج

حسین اذرپیوند

استاد دانشگاه آزاد یاسوج

چکیده

زهکش ها، بمنظور اطمینان از عدم شسته شدن مصالح بدنه اصلی سد یا پی و یا به منظور به مخاطره نیافتادن پایداری سد در اثر فشارهای آب حفره ای بکار می رود. زهکش ها ممکن است ناحیه های نسبتاً باریک، عمودی یا شیبدار بلافاصله در پایین دست هسته، پتوی زهکش در محل اتصال پی (شامل تکیه گاه) در زیر پوسته، ناحیه ای در پاشنه سد، ترانشه های پر شده با مصالح نفوذپذیر یاترکیب هایی از اینها باشند. سیستم های زهکش یکی از روش های کنترل جریان نشت و کاهش فشار در زیر و بویژه قسمت بدنه سدهای خاکیبخصوص در حالتی که سد روی یک لایه نسبتا ضخیم مصالح نفوذ ناپذیر استقرار یافته باشد، است. زیرا به علت جریان آب در بدنه سد، مقدار زیادی فشار بالابر ایجاد می شود که این امر موجب بالارفتن سطح نشت در داخل سد و افزایش وسعت منطقه اشباع در بدنه خواهد شد و برای کنترل این فشارهای آب حفره ای در نواحی پایین دست بدنه سد و پی، می توان از سیستم های زهکشی استفاده کرد. سیستم زهکش و نوع آن برای انتخاب سد از اهمیت زیادی برخوردار است بدین منظور در این تحقیق آزمایشاتی بر روی سیستم هایزهکش ساخته شده معمول در سدهای خاکی قرار گرفت تا مناسب ترین نوع سیستم زهکش جهت جلوگیری از نشت و فرسایس درونی بدنه سد مورد ارزیابی قرار گیرد به همین منظور مدل آزمایشگاهی یک سد خاکی همگن در چند نوع مختلف زهکشی در یک فلوم آزمایشگاهی با آب بندی در شرایط مختلف مورد آزمایش قرار گرفت و شرایط نشت نیز آنالیز شد.

کلیدواژه ها

نشت، سدهای خاکی همگن، سیستم زهکشی، زهکش افقی، مصالح سیستم زهکش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.