معرفی روش های موفق اصلاح و احیای مراتع استان اردبیل از دیدگاه کارشناسان مرتع

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF03_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1812
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نظری ویند

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

احد حسن زاده

کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

بهنام وافری

کارشناس زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

چکیده

مراتع یکی از مهم ترین و با ارزش ترین منابع ملی محسوب می شوند. متاسفانه به دلایل متعدد در چند دهه اخیر به طور فزاینده ای مراتع در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته است. این تخریب در بسیاری از موارد، بیش از آنکه معلول عوامل طبیعی باشد، متأسفانه معلول عملکرد غیرمعقول و غیرعلمی انسان بوده است. به همین دلیل استفاده صحیح و توأم با عملیات اصلاح و احیای آن ها می تواند نقش مهمی در حفظ پایدار منابع آب و خاک و تأمین نیازمندی های کشور در زمینه فرآورده های پروتئینی داشته باشد. تحقیق حاضر با هدف ارائه روش های موفق و مناسب اصلاح و احیای مراتع استان اردبیل طبق نظر کارشناسان مرتع این استان بصورتمیدانی و با استفاده از روش مصاحبه صورت گرفته است. از جمله روش های مناسب اصلاحی در نظر گرفته شده در این تحقیق می توان به مواردی نظیر: کپه کاری، کودپاشی، بذر پاشی و بذرکاری و روشهایی برای حفظ رطوبت و ذخیره نزولات آسمانی در خاک شامل: پیتینگ، کنتور فارو و... اشاره کرد. طبق نظرات کارشناسان مرتع و با توجه به طرح های مرتعداری تهیه شده و ویژگی های توپوگرافی و اقلیمی که در مناطق مختلف متفاوت می باشد، عملیات کودپاشی در مناطق ییلاقی این استان نظیر مراتع شهرستان های مشگین شهر، اردبیل و سرعین، کپه کاری در شهرستان های گرمی، خلخال و کوثر، بذرپاشی در بیله سوار وپارس آباد، بذرکاری در شهرستان های بیله سوار و پارس آباد و هم چنین در تبدیل دیمزارهای کم بازده، عملیات پیتینگ در شهرستان خلخال و روش اصلاحی کنتور فارو در پارس آباد نتایج و بازده مناسبی را در مراتع این مناطق داشته است. خاطر نشان می شود که کپه کاری از مهمترین و پرکاربردترین نوع عملیات اصلاحی در مراتع این استان می باشد.

کلیدواژه ها

مراتع، روش های اصلاح و احیاء، اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.