بررسی رابطه بین رشد اقتصادی، صادرات نفت، صادرات غیرنفتی و بدهی دولت با استفاده از رهیافت VAR (مطالعه موردی: ایران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی مدیریت، اقتصاد و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: NDMCONFT05_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، دانشگاه علم و صنعت تهران، تهران، ایران

مهدی آزاد

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد انرژی، دانشگاه مازندران- بابلسر، ایران

چکیده

افزایش تولید و رشد اقتصادی منجر به ایجاد فرصت های بیشتر و بهتر برای شکوفایی اقتصادی و ورود به عرصههای تازه و نو میشود. صادرات نفتی، صادرات غیرنفتی و بدهی دولت میتوانند بر رشد اقتصادی کشورها تأثیرگذار باشند. هدف مقالهی حاضر بررسی رابطهی بین رشد اقتصادی، صادرات نفت، صادرات غیرنفتی و بدهی دولت ایران طی سالهای 1376 تا ۱۳۹۱ با استفاده از روشهای تخمین الگوی VAR و آزمون علیت گرنجر و آزمون هم انباشتگی یوهانسن است. نتایج حاصل از علیت گرنجر در کوتاهمدت نشاندهندهی یک رابطهی علیت یکطرفه از سوی رشد اقتصادی به بدهی دولت است اما هیچ رابطه علیتی بین رشد اقتصادی و متغیرهای دیگر الگو وجود ندارد. بین رشد اقتصادی و متغیرهای الگو بر اساس آزمون یوهانسن در بلندمدت یک رابطه هم انباشتگی وجود دارد. بر اساس آزمون اثر و آزمون حداکثر مقدار ویژهی یوهانسن ضریب متغیر صادرات نفت نشان میدهد که به ازای یک درصد تغییر در صادرات نفت در بلندمدت، رشد اقتصادی ایران به میزان۰.۲۳ درصد کاهش خواهد یافت. بر همین اساس یک درصد افزایش در بدهی دولت در بلندمدت، رشد اقتصادی۰.۱۴ درصد کاهش مییابد. که در بلندمدت رابطهی منفیتری را نشان میدهد. ضریب متغیر صادرات غیرنفتی نشان میدهد که درازای یک درصد افزایش این متغیر در بلندمدت، رشد اقتصادی به میزان ۰.۲۸ درصد افزایش مییابد.

کلیدواژه ها

رشد اقتصادی، صادرات، بدهی دولت، مدل خود رگرسیون برداری، علیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.