بررسی اثر فرآیند کرکگیری بر خواص فیزیکی و مکانیکی پنبه دانه رقم لطیف

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی (بیوسیستم) و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM10_298
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضان ساوری

گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محسن آزادبخت

گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

شهرام نوروزیه

موسسه تحقیقات پنبه کشور، گرگان

علی متولی

گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

پنبه یکی از محصولات استراتژیکی دنیا بوده که از فیبر و دانه آن استفاده میشود. پنبه مهمترین گیاه لیفی است و برای تولیدروغنهای خوراکی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از فرایندهایی که روی بذر پنبه جهت بهبود جوانهزنی انجام میشودکرکگیری (دلینته کردن) میباشد. در این تحقیق اثر کرکگیری با اسید سولفوریک بر برخی خواص فیزیکی و مکانیکی بذر پنبه رقم لطیف بررسی شده است. مقایسه میانگین صفات فیزیکی نشان داد که عمل کرکگیری بذر باعث کاهش حجم و وزن بذرمیگردد. همچنین فرایند کرکگیری باعث کاهش وزن متوسط پوست دانه از 04/0 به 03/0 گرم شده است که این اختلاف ناشیاز حذف کرک از سطح بذر میباشد و لینتر این رقم تقریبا 10 درصد وزنی بذر پنبه را به خود اختصاص داده است. نتایج آزمونهای خواص مکانیکی نشان داد که فرآیند کرکگیری بر انرژی گسیختگی بذر اثر معنیداری نداشته است. مقدار انرژی گسیختگی درجهت بارگذاری طولی و عرضی حدودا 50 نیوتن، در حالیکه در جهت ضخامت این مقدار به 33 نیوتن کاهش یافته است. همچنینمشخص گردید که عمل کرکگیری بر صفت چقرمگی در سطح 1 %خطا معنیدار بوده است. کرکگیری باعث افزایش چقرمگی شده است.

کلیدواژه ها

انرژی گسیختگی، پنبه، لطیف، کرکگیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.