بررسی رضایت مشتریان صندوق کارآفرینی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی کسب و کار : فرصت ها و چالش ها
- کد COI اختصاصی: ICBOCH01_061
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 523
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی رشت
چکیده
در دنیای امروز ارتباط با مشتری و جلب رضایت او در رأس فعالیت همه سازمانها قرار گرفته است .بالاخص بازاریابان در بخش خدمات، ارزش بالقوه مرتبط با توسعه روابط بین ارائه دهندگان خدمت ومشتریان را روشن کرده اند. در صنعت بانکداری نیز مدیران باید به عنوان سردمدار فعالیتهای مالی در هر جامعه ای باید این امر را سرلوحه کار خود قرار دهند. یکی از این عوامل که در ادبیات تحقیق بهوفور بر آن تأکید گردیده است کیفیت خدمات میباشد . تحقیق حاضر به بررسی تأثیر کیفیت خدمات بروفاداری مشتریان از طریق رضایت آنها بر اساس مدل پاکسرو پرداخته است.این تحقیق از لحاظ روشو اجرا، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق مشتریان صندوق کارآفرینی امید استان گیلان می باشد .داده های لازم با استفاده از پرسشنامه و به روش غیراحتمالی جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار های SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که کیفیت درک شده خدمات تأثیر مثبت و معناداریبر رضایتمندی مشتریان صندوق کارآفرینی امید استان گیلان دارد. از سوی دیگر، به غیر از بعد پایایی و صمیمیت، سایر ابعاد تأثیر معناداری با رضایتمندی مشتریان دارند. و در نهایت ثابت گردید که متغیررضایت مشتری تأثیر مثبت و معناداری بر وفاداری مشتریان می گذارد .کلیدواژه ها
کیفیت درک شده خدمات، رضایت مشتری و وفاداری مشتریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.