بررسی اثرات تغییرات اقلیمی بر حجم رواناب (دبی) رودخانه باراندوز چای ارومیه
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم جغرافیایی
- کد COI اختصاصی: GSCONFKH01_084
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 868
نویسندگان
دانشگاه پیام نور تهران
دانشگاه پیام نور ارومیه
چکیده
اهمیت منابع آب در اجتماعات بشری بر کسی پوشیده نیست. تغییرات اقلیمی تاثیر مستقیم بر آبهای سطحی دارد. لذا مطالعه این تغییرات و پیش بینی تغییرات متحمل در آینده اهمیت بالایی در مدیریت بلند مدت منابع آبی دارند.پژوهش حاضر سعی در بررسی تغییرات اقلیمی با استفاده از سناریوهای مختلف و اثرات آن بر حجم رواناب در حوضه آبریز رودخانه باراندوز چای ارومیه دارد.از آنجا که تغییرات اقلیمی آینده به شدت به فعالیت های بشری در سال های آینده بستگی دارند، لذا هر کدام از سناریوها فرضیات متفاوتی از میزان انتشار گازهای گلخانه ای، پوشش سطح زمین و دیگر واداشت های اقلیم در آینده را مد نظر قرار داده اند. علاوه بر آن فرضیاتی برای نحوه توسعه فنی و رشد اقتصادی آینده کشورها را در نظر می گیراند.بیشترین افزایش در تغییرات دبی دوره آتی نسبت به دوره پایه تحت مدل های IPSLCM4، CNRMCM3 و سناریوهای مختلف، مربوط به ماه های اکتبر، سپتامبر و نوامبر است. بیشترین کاهش دبی هم به ترتیب مربوط به ماه های می و ژوئن است.تحت مدل MPCM4 دبی خروجی از حوضه آبریز باراندوز چای در دوره آتی و دوره پایه در ماه های آوریل، می، ژوئن و جولای تحت هر سه سناریوی A2، A1B و B1 روند تغییرات منفی است یعنی با توجه به دوره پایه در ماه های مذکور مقدار دبی در دوره آینده کاهش خواهد یافت ولی برای سایر ماه های مذکور مقدار دبی در دوره آینده افزایش خواهد یافت، ولی برای سایر ماه ها این مقدار افزایش خواهد داشت.تحت مدل CNCM3 و دو سناریوی A2 و A1B نیز در ماه های آوریل، می، ژوئن و جولای این تغییرات منفی بوده و مقدار میانگین دبی دردوره آینده نسبت به دوره پایه کاهش خواهد یافت. برای دوره آینده روند تغییرات رواناب خروجی از حوضه، با توجه به مدل MLP، بیشترین افزایش در تغییرات دبی دوره آتی نسبت به دوره پایه تحت هردو مدل و سناریوهای مختلف، مربوط به ماه های اکتبر، سپتامبر و نوامبر است. بیشترین کاهش دبی مربوط به ماه های می و ژوئن است. نتایج حاصل از آنالیز دبی در دوره آتی نشان می دهد که در فصل های بهار و تابستان مقدار دبی خروجی از حوضه نسبت به دوره پایه کمتر خواهد شد. با توجه به روند افزایش دما در دوره آتی نیاز آبی موجودات زنده نیز به دلیل افزایش دما و افزایش تبخیر و تعرق افزایش خواهد یافت.متوسط دبی در دوره آینده نسبت به دوره پایه در تمام سناریوهای دو مدل APCM4 و CNCM3 افزایش خواهد یافت. بطوریکه بیشترین افزایش مزبور به سناریو A2 مدل APCM4 و برابر 13/9699+ متر مکعب بر ثانیه است. و کمترین مقدار افزایش هم مربوط به سناریو B1 مدل APCM4 و برابر با 10/344+ متر مکعب بر ثانیه است.کلیدواژه ها
تغییرات اقلیمی، آب سطحی، حجم رواناب، باراندوز چایمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.