بررسی تاثیر ساختارهای اجتماعی و فرهنگی بر وقوع جرم در ایران ( با تاکید بر نظریه رابرت مرتن )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی علوم انسانی، مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: CPCONF01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5977
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس کمالی

دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی ، مدیر انجمن جامعه شناسی استان کهگیلویه و بویراحمد

چکیده

جرم پدیده ای اجتماعی است که از ساختارهای فرهنگی هر جامعه تاثیر می پذیرد. ساختارهای اجتماعی و فرهنگی جوامع به میزان شفافیت یا عدم شفافیت و به میزان ساده یا پیچیده بودن ساختارها مشوق یا مانع جرم می شوند. هر چه ساختارهای کلان اجتماعی و فرهنگی نابرابرتر باشد بیشتر فساد و انحراف بیشتر در ان نفوذ می کند. ساجتار اجتماعی نابرابر ،فرصت ها و منابع را به طور انحصاری در اختیار اقلیت ها قرار می دهد. رابرت مرتن جامعه شناس معروف امریکایی تضاد میان اهداف فرهنگی مانند پول و ثروت و مقام و قدرت و راه های مشروع نهادینه شده جهت رسیدن به این اهداف را منبع اولیه ی جرم می داند. در نظریه ی فشار ساختاری، مرتن بر این باور است که انحراف برای این پیش می آید که جامعه دستیابی به برخی از هدف های را تشویق می کند ولی وسایل ضروری برای رسیدن به این اهداف را در اختیار همه ی افراد قرار نمی دهد. بنابراین برخی افراد یا باید هدف های خاصی را برگزیند یا برای رسیدن به هدف های مشروعی که فرهنگشان تجویز کرده است و سایل و راه های نامشروعی را برگزیند. ساترلند نیز اصطلاح ناهماهنگی میان عناصر ساخت اجتماعی را مطلوب نمی داند و به جای آن نسبیت ساخت اجتماعی را ترجیح می دهد و منظور او این است که جرم ریشه در سازمان اجتماعی دارد و بیانگر سازمان اجتماعی است.

کلیدواژه ها

جرم ، اهداف فرهنگی ، ساختار ، نابرابری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.