نقش مولفه های نظام دانشگاهی در ارتقای فرهنگ مطالعه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 825

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BOOKCONF01_038

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1395

چکیده مقاله:

یکی از عوامل موثر در ایجاد عادت و گرایش افراد به مطالعه، نظام آموزشی است (اصغر نژاد، 1380). نظام آموزش عالی به طور کلی و دانشگاه به طور خاص در بهبود و ارتقای فرهنگ مطالعه کتاب اهمیت ویژه و نقش حساس و بنیادی بر عهده دارد (رضوی و رحیمی دوست، 1387: 50).کتابخوانی یک رفتار فرهنگی است که در جامعه تحقق می یابد، به تبع این رفتار دانشگاه ها نقش بی بدیلی را می توانند درخصوص ارتقاء این رفتار ایفاء نمایند. دانشگاه ها مراجعی هستند که در تولید دانش و اطلاعات هر کشوری سهمی مهم به عهده دارند و دانشجویان در این فضای علمی است که باید خود را برای ورود به جامعه آماده نمایند؛ از آنجایی که کتابخوانی یکی از اسباب موفقیت و ارتقاء دانش هر دانش پژوهی می باشد باید راه های ترغیب این رفتار فرهنگی (کتابخوانی) را شناخت و به دانشگاه ها معرفی نمود (شکوری شالدهی و افکانه، 1389: 73). کتاب به عنوان رسانه ای لازم برای آموزش معرفی گردیده است. بنابراین پیشبرد برنامه های ترویج کتابخوانی در سطوح مختلف اعم از محلی، منطقه ای و یا ملی به یاری اقدامات مداوم یا مقطعی با پشتیبانی از نیروهای مختلف از جمله سیاست هایی است که کشورهای جهان باید اتخاذ کنند (گارثون، ترجمه پوینده، 1377، به نقل از رضوی و رحیمی دوست، 1387 : 51). علی رغم تلاش های گسترده در زمینه ارتقای فرهنگ و جایگاه مطالعه، در کشور ما هنوز فرهنگ مطالعه از وضعیت چندان مطلوب و رضایت بخشی برخوردار نیست و این مساله ای است که ذهن بسیاری از محققان و مسئولان کشور را مشغول کرده و آنان را به چاره اندیشی واداشته است (هاشم نژاد، دهقانی راینی و نوکاریزی، 1394: 218). برطبق آمار رسمی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، تعداد عناوین امانت رفته در سال 1389 برابر با 44.380.884 است. اگر جمعیت ایران را به طور تقریبی 73.5 میلیون نفر (بر اساس ساعت-جمعیت مرکز آمار ایران) در نظر بگیریم، شاخص امانت برابر 0.6 عنوان به ازای هر نفر ایرانی است. بر این اساس و با توجه با رابطه ذیل ، سرانه مطالعه آزاد ایرانیان در سال 1389 برابر 14.88 دقیقه برآورد می شود (محبوب، 1391: 130). آمار ها نیز نشان می دهد که دانشجویان کشور ما نسبت به گذشته کمتر سراغ و کتابخوانی می روند و در مدت زمان تحصیل خود بیشتر به مطالب منابع درسی خود اکتفا کرده و شوق و انگیزه چندانی به مطالعه کتب غیردرسی از خود نشان نمی دهند که این مسئله سبب می شود دانشجو پس از فراغت از تحصیل اندوخته ای جز مطالب درسی نداشته باشند که این اندوخته در صورت عدم بهره برداری به مرور زمان از بین می رود و نتیجه ای برای فرد و اجتماع به دنبال ندارد (ترکیان تبار، 1384، دهقان بنادکی، 1392).

نویسندگان

سیده مهسا موسوی

دانشجوی دکتری آموزش عالی دانشگاه مازندران

سیدحسین موسوی

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اصغرنژاد، حسین (1380). بررسی وضعیت کتاب و کتابخوانی در ایران، ...
  • ترکیان تبار، منصور (1384). بررسی یزان گرایش مطالعه غیردرسی در ...
  • رضوی، سیدعباس؛ رحیمی دوست، غلامحسین (1387) نقش دانشگاه در افزایش ... [مقاله ژورنالی]
  • گلچوبی، تقی (1384). بررسی وضعیت مطالعه آزاد دانش آموزان دوره ...
  • مرادمند، علی (1389). بررسی تطبیقی عوامل مشوق و بازدارنده مطالعه ...
  • _ _ _ _ _ کرمان در 11.Hsieh, C. & ...
  • Thomas, L. L. (2009). Rescuing reading at the community College, ...
  • Fabunami, F. A. & Folorunso, O. (2010). Poor reading culture: ...
  • Nalusiba, P (2011) _ strategies for the development of a ...
  • Erdim, A (2014). Aresearch on redeaing hapitc on university students ...
  • نمایش کامل مراجع