تاثیر فمینیست و تفکیک جنسیتی بر فضاهای معماری و شهرسازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس سالانه پژوهش های معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: AUUM02_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2063
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب کریمی نیا

استادیار گروه معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحدنجف آباد ، ایران

مرضیه صداقت دهقی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحدنجف آباد ، ایران

میترا محبی نورالدین وند

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحدنجف آباد ، ایران

چکیده

تفکیک جنسیتی در فضاهای معماری از دیرباز بخصوص از دیدگاه های دینی و متعصبانه مطرح و بیشتر برای حفاظت از زن در برابر نامحرمان بوده است. اما آنچه که در این مقاله سعی شده به آن پرداخته شود رویکردی متفاوت به مسئله تفکیک جنسیتی در فضاهای معماری و شهری می باشد. از آن جهت که مسئله جنسیت یک جهت گیری منفی نسبت به زنان بوده و توجهی به نیازهای او در فضاهای معماری و حتی شهری نشده است، بررسی نیاز زنان در گروه های مختلف از جمله خانه دار،کارمند، روستایی و عشایر و ... در عرصه های معماری و شهرسازی یکی از ضروریت های تفکیک جنسیتی محسوب می شود و رویکرد دوم رفتارهای جنسی در فضاهای معماری و شهرسازی است که برای اولین بار توسط میشل فوکو فیلسوف فرانسوی در دوران پست مدرن مطرح شد. جنبشی که برخواسته از اندیشه و نظریات میشل فوکو در عرصه معماری بوجود آمد بنام فمنیست تخیلی شهره یافت و نقش بسزایی در معماری و شهرسازی گذاشت. هدف این تحقیق بازخوانانی تاریخ تفکیک جنسیتی در ایران ، اروپا و آمریکا در سه دوره سنتی و مدرن و پست مدرن بوده و در این راستا به تاریخچه و عملکرد جنبش فمنیست پرداخته شده است. برای بررسی نظریه تفکیک جنسی و جنسیتی به تحلیل دو بنای معماری و تعدادی فضاهای شهری با رویکرد جنسی در دوران مدرن و پست مدرن میپردازیم و در نهایت تاثیر فمنیست بر فضاهای معماری و شهرسازی را مورد بررسی قرار می دهیم. زن به عنوان یک مخاطب فعال چه در عرصه های معماری و چه در حیطه های شهری یکی از مولفه های تاثیرگذار در طراحی این فضاها می باشد. این در حالیست که خود زن، هم در مقام نقش ها و شرایط اقتصادی و جغرافیایی مختلف نیازهای متفاوتی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

تفکیک جنسیتی ، فضاهای معماری ، فضاهای شهری ، فمینیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.