الگوریتم تولید اتوماتیک نقشه های دمای سطح زمین با استفاده از داده های ماهواره لندست 8(مطالعه موردی دریاچه ارومیه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران
  • کد COI اختصاصی: INDM08_183
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 575
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرمسعود خیرخواه

دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران – دانشیار گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

سلام ادهمی

دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران – دانشجوی دوره دکترای سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

جهانبخش محمدی

دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران – دانشجوی دوره دکترای سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

چکیده

دمای سطح زمین یکی از عوامل مهم درزمینه تغییرات اقلیمی، هیدرولوژیکی، زیست محیطی، تغییرات فون و فلور و... است. نقشه های حرارتی یکی از ضروریات تعیین دمای میکروکیما با تفکیک یک هکتار، میزان تبخیر و تعرق و استخراج شاخص خشکسالی حوضه دریاچه ارومیه است. لندست 8 بعنوان آخرین سری از خانواده آن ماهواره، با توسعه باندهای حراتی، امکان جدیدی را جهت درک پدیده های هواشناسی فراهم نموده است. مطالعه اخیر الگوریتمی برای تولید نقشه اتوماتیک دمای سطح زمین را با استفاده از باندهای مختلف لندست 8 و نقشه توپوگرافی زمینی طراحی می نماید. در ابتدا تصحیحات طیفی و هندسی لازم برروی تصاویر سه دوره زمانی بهار و تابستان دریاچه ارومیه به همراه زیرحوضه های آبخیز زولا، نازلو، برده سور و گدار(سمت غربی دریاچه) در محیط ارداس صورت گرفت. سپس با بهره گیری ازمحیط مدلسازی ارداس، الگوریتم Thermal Map Automat با چهار لایه ورودی طراحی و تغییرات ارتفاعی بعنوان فاکتور تعدیل کننده دمایی در مدل لحاظ گردید. از داده های ایستگاه های هواشناسی منطبق با زمان برداشت تصویر جهت آزمون مقادیر دمای نقاط متناظر نقشه های خروجی استفاده شد. نتایج حاصله نشان داد کهدمای حاصله با میانگین دمای زمینی دارای انحراف معیاری بین 2.4 تا 3.7 درجه سانتیگراد بوده و دمای میکروکلیماها با تفکیک یک هکتار در سطوح باغات، زمینهای مزروعی، بایر، مسکونی، مناطق آبی و.. را بخوبی نشان می دهد. با توسعه الگوریتم بصورت اتوماتیک و تهیه نقشه های دمایی تنها با معرفی ورودی ها، امکان بکارگیری آن توسط متخصصین رشته های مختلف علمی فراهم گردید. با توجه به کاربرد ساده و در عین حال دقیق الگوریتم مذکور و همچنیندر دسترس بودن بدون هزینه تصاویر لندست 8، بکارگیری آن در سایر مناطق کشور پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

نقشه های حرارتی، لندست8 ، دریاچه ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.