خشکسالی و رابطه آن با مدیریت بحران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران
  • کد COI اختصاصی: INDM08_182
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 604
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید خیرالدین

هیئت علمی دانشکده کویر شناسی دانشگاه سمنان

صدف خیرالدین

دانشجوی کار شناسی ارشد شهرسازی( مدیریت برنامه ریزی شهری) دانشگاه آزاد مشهد

چکیده

بروز پدیده خشکسالی که همچون پدیده سیل یکی از عوامل بازدارنده در روند رشد و توسعه محسوب می شود ، موجب وارد شدن خسارات سنگین خصوصا به بدنه بخش کشاورزی شده است . خشکسالی پدیده ای طبیعی و تکرار شونده است و وقوع ان در هر اقلیمی محتمل میباشد. با توجه به مشخصات و متغیرهای اقلیمی تعاریف متعددی برای خشکسالی ارائه شده است . اما دو نوع تعریف خشکسالی مفهومی و خشکسالی بهره برداری دارای اصول مشابهی هستند . خشکسالی دارای جنبه های مختلفی است. مرکزملی خشکسالی به عنوان اصلی ترین متولی مطالعات ، پایش و هشدار خشکسالی در کشور با بهره گیری از نرم افزار های پیشرفته و کادر متخصص و دلسوز درحال حاضر ضمن جمع آوری آمار بارش ، دما، گرد وغبار و دیگر پارامترهای جوی ایستگاه های سینوپتیک در سطح کشور پس از تحلیل آماری ، به ارائه بیش از 120محصول روزانه ، هفتگی، ماهانه، فصلی و سالیانه اقدام می نماید. استفاده از ایستگاه های وزارت نیرو و ایستگاه های باران سنجی و اقلیم شناسی سازمان هواشناسی در برنامه آینده این مرکز قرار دارد. همچنین نقشه های پهنه بندی خشکسالی با مقاصد کشاورزی، آبشناسی ، اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی از وظایف این مرکز می باشد که با جذب نیروهای متخصص به انجام خواهد رسید.تعدادی از محصولات مرکز که هم اکنون قابل دسترس می باشند به شرح ذیل ارائه می گردد. جمع آوری داده ها و اطلاعات خشکسالی و پایش پیش بینی، پیش آگاهی و صدور هشدار خشکسالی و اطلاع رسانی مناسب و مؤثر به کاربران عمومی و دستگاه های اجرایی در پی خشکسالی های گسترده سال های گذشته که خسارت زیادی به بدنه اقتصادی و اجتماعی کشور وارد کرد و بر اساس نیاز مسئولین محترم کشوری در خصوص ارائه راهکارهای به روز و جامع در خصوص ،پیش بینی و هشدار خشکسالی پژوهش مزبور به چگونگی استفاده از مدیریت بحران در مبارزه با خشکسالی می پردازد. مدیریت بحران به منزله یک رشته علمی، به طور کلی در حوزه مدیریت راهبردی قرار می گیرد و به طور خاص به مباحث کنترل راهبردی مرتبط می شود

کلیدواژه ها

خشکسالی، مدیریت بحران، شاخص خشکسالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.