بررسی عددی سه بعدی رسوب گذاری و کنترل آن در آب گیر های جانبی رودخانه ای با استفاده از نرم افزار SSIM2

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران فردوسی، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CIVIL-25-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید شاملو

نویسنده ی مسؤول، استادیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

عادل اثنی عشری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران آب، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

آبگیرها عموماً در شبکه های توزیع آب، کانال های آبیاری، شبکه های فاضلاب، تأسیسات مربوط به تصفیه خانه های آب و فاضلابو غیره مورد استفاده قرار می گیرند. عدم کنترل رسوب ورودی به آبگیرها باعث انتقال رسوبات به داخل کانال های آبیاری و تأسیساتمی شود و مشکلاتی را برای قسمت های مختلف به وجود می آورد. به علت وجود ذرات معلق در آب، خسارت زیادی نیز به تأسیساتبه کاررفته مثل پمپ و توربین وارد می گردد. در این مطالعه ابتدا شبیه سازی عددی جریان رسوبی در آ بگیری از مسیر مستقیم یک کانالمستطیلی ب هکمک نر مافزار SSIIM2 صورت گرفته است. از میان پارامترهای اصلی مؤثر بر جریان، شکل مقطع عرضی کانال، شیب کانال های اصلی و آبگیر و شکل دهانه ی ورودی ثابت در نظر گرفته شد و اثر زوایای آبگیری 45 الی 90 درجه، نسبت دبی آبگیری 0/2 الی 0/57 و عدد فرود جریان ورودی 0/33 الی 0/48 بر نسبت رسوب ورودی به آبگیر بررسی شد و با نتایج آزمایشگاهی مورد مقایسه قرارگرفت که مطابقت خوبی بین مقادیر حاصل و نتایج آزمایشگاهی دیده شد. سپس برای بررسی عددی روش های کنترل رسوب، تأثیر صفحات مستغرق،طول آبشکن و فاصله ی آن از مقابل دهانه ی آبگیر به ازای نسبت های مختلف دبی آ بگیری بررسی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد کهکارآیی صفحات با احداث آبشکن در ضلع مقابل آبگیر افزایش پیدا می کند و مقدار ورود رسوبات به آبگیر کاهش می یابد. همچنین باجابه جایی آبشکن به اندازه ی دو برابر عرض دهانه ی آبگیر به بالادست کانال اصلی، مقدار ورود رسوبات به آبگیر به طور متوسط 36%کاهش می یابد. سپس نتایج عددی حاصل با نتایج آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفتند که مطابقت خوبی بین مقادیر حاصل و نتایجآزمایشگاهی دیده شد.

کلیدواژه ها

آب گیر جانبی، رسوب گذاری، روشهای کنترل رسوب، مدل عددی SSIIM2، مدل آشفتگی K-ω

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.