ایده های نوین بهسازی سازه ها و مستحدثات در برابر عوامل تحت الارضی و زمین لرزه ای

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی مقاوم سازی
  • کد COI اختصاصی: INRC03_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1703
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا میرزا گل تبار روشن

استادیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

رضا شمس تبار کامی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی نو.

چکیده

معمولا نگرش طراحی ساختمان ها در برابر زلزله به گونه ای است که سعی می شود ساختمان ها و بناها در برابر عوامل خارجی و تحت الارضی و زمین لرزه ای مقاوم باشند در صورتی که مقاوم بودن ساختمان ها یکی از معیارهای قابل قبول است. گرچه درصد بسیار بالایی از ساختمان های موجود در برابر حوادث تحت الارضی و زمین لرزه ای آسیب پذیرند و نیاز به یک برنامه جامع بهسازی و ایمن سازی دارند و هزینه بسیار بالایی را می طلبد. حذف و یا کم رنگ کردن عوامل خارجی و یا استفاده از مکانیزمی که در سیستم ساختمان ها و بناها جذب انرژی نماید، از دیگر ایده هایی است که در عصر فعلی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در واقع در عصر انقلاب تکنولوژی، جهان مهندسی زلزله نیازمند تفکر خلاق و نوآوری پیشرفته جهت ارائه راه حل هایی برای کاهش خطرات جبران ناپذیر است. جداسازی ساختمان یا پل یا هر نوع مستحدثات و یا قسمتی از تجهیزات، از فونداسیون خود،‌که آن را جداسازی پایه ای (Base Isolation) نامند، یکی از ایده های نوین جهت کاهش اثر زمین لرزه ای است. بررسی ها نشان می دهد سطح بالایی از ایمنی ساختمان ها در مقابل زلزله های بزرگ با بروز رسانی و بهسازی (Retrofitting) با استفاده از این ایده تأمین می شود. از دیگر ایده های نوین در بهبود رفتار ساختمان ها استافده از قطعات میراگر (Demper) است که جهت جلوگیری از تلفات و خسارات مالی و جانی، می توان از این روش کارآمد جهت بهسازی ساختمان ها استفاده نمود. این روش با کاهش نیاز لرزه ای و افزایش شکل پذیری و انرژی پذیری، میزان آسیب پذیری ساختمان ها را در برابر زلزله کاهش می دهد. در واقع سیستم میراگر هیسترزیس به گونه ای طرح و جزئیات بندی می شود که همانند یک فیوز سازه ای عمل می کند و با پذیرش تغییر شکل های غیرالاستیک کنترل شده، باعث استهلاک انرژی لرزه ای می شود. در این مقاله ایده ها و تکنیک های نوین جهت مقابله ساختمان ها با پدیده های زلزله ای بحث می شود.

کلیدواژه ها

سازه، زلزله، بهسازی، لرزه جدایش، میراگر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.