بررسی تأثیر تحولات معاصر ایران در فرسودگی بافت های شهری

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی مقاوم سازی
  • کد COI اختصاصی: INRC03_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1582
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرسعید موسوی

کارشناس ارشد معماری، دکترای شهرسازی

غلامرضا ایرانی

کارشناس ارشد معماری

چکیده

شهرهای ایران که دارای ویژگی های تکامل یافته در طی قرون متمادی بودند، در عرض چند دهه گذشته دچار تحولی عظیم شدند. آنچه که این شههرا به عنوان خصوصیات کالبدی خود داشتنأ، فضاها و عناصر معماری - شهرسازی ارزشمندی بودند که منبعث از فرهنگ حاکم بر زندگی شهروندان بود. هر فضا یا عنصر معماری - شهری، طبق نیازهای روزمره ساکنین شهرها و در جواب به رشد و دگرگونی جامعه به رشد و دگرگونی جامعه شهری در طی زمان شکل گرفته و تکامل یافته بود. بافت های قدیم به همراه عناصر و فضاهای شهری درون خود مانند شبکه معابر، بازارها و آب انبارها، مساجد و کاروانسرا و ... علاوه بر شکل فیزیکی قابل توجه و خصوصیات کالبدی، ارزش های فرهنگی،‌اجتماعی و تاریخی ویژه ای را نیز در خود نهفته دارند. اقدامات و برنامه های شهرسازی که از چند دهه قبل شروع شد، بدون هیچ توجی موجبات نابودی ارزش های سنتی موجود در بافت های شهیر را فراهم آوردند. آنچه که تحت عنوان شهرسازی دوره جدید همچون موجی فراگیر در شهرهای بزرگ و سپس سراسر کشور گسترش یافت، چیزی جز انعکاس تحولات غرب نبود. سالها پس از انقلاب صنعتی در غرب که دگرگونی هایی را در شیوه زندگی شهری نیز به دنبال داشت، در ایران نیز به همراه نفوذ استعمارگران، الگو برداری ها و برداشت هایی از شیوه غربی شهرنشینی و برنامه ریزی شهری به عمل آمد. این مسئله در ابتدا در شکل ساختمان های شهری و معماری تک بناها و سپس به صورت تأثیر بر بافت و کالبد شهرها نمایان شد.

کلیدواژه ها

بافت شهری، فرسودگی، شهرنشینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.