تحلیل اثرات توسعه بازارچه مرزی بر نواحی پیرامون(مطالعه موردی: بازارچه مرزی ماهیرود شهرستان سربیشه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی پژوهش در مهندسی، علوم و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: RSTCONF03_275
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی اخگری

عضوهیات علمی دانشگاه پیام نورمرکزفردوس

رضا برزگر

دانشجوی کارشناسی ارشدرشته جغرافیاوبرنامه ریزی شهری –آمایش شهری

چکیده

مناطق مرزی به دلیل درآمد ناشی از داد و ستد یا ذخیره سازی کالاها دارای اهمیت فراوانی هستند اما این نقاط بویژه در مناطق شرقی کشور ایران، با مشکلاتی مانند دوری از مرکز، انزوای جغرافیایی، ناپایداری سکونت، تفاوتهای فرهنگی، تهدیدات خارجی، تبادلات مرزی مواجه هستند. در این زمینه بمنظور توسعه مناطق مرزی بویژه اشتغالزایی؛ تأمین نیازهای مناطق مرزی؛ کاهش قاچاق؛ تثبیت جمعیت مرزنشین؛ رونق اقتصاد، بازارچه های مرزی گسترش یافته اند. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، نقش بازارچه مرزی در توسعه نواحی پیرامونی در شهرستان سربیشه با محوریت بازارچه مرزی ماهیرود را بررسی می کند. برای گردآوری داده ها از مطالعات میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل فعالان و کسبه مستقر در بازارچه ماهیرود است. که از بین آنها 100نفر به عنوان نمونه آماری جهت توزیع پرسشنامه انتخاب شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون ویلکاکسیون و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. داده های آماری نیز با نرم افزار SPSSبرآورد شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عملکرد بازارچه مرزی در توسعه نواحی پیرامون مثبت بوده است. و براساس برآورد آزمون ویلکاکسیون، میانگین وضعیت شاخص اقتصادی قبل از تاسیس بازارچه 2.2و بعد از تاسیس بازارچه برابر 4.8است. در شاخص اجتماعی قبل از تاسیس بازارچه 2.18و بعد از تاسیس برابر 4.8و همچنین در شاخص کالبدی نیز میانگین از 2.08به 4.58 افزایش پیدا کرده است. همچنین، طبق محاسبات رگرسیونی، تاثیر عملکرد بازارچه مرزی ماهیرود بر بعد اقتصادی ( β=0.447)اجتماعی (0.385 = β) و کالبدی (0.340 = β) بوده است. در این زمینه برای بهبود عملکرد بازارچه مرزی، جلوگیری از قاچاق کالا، توسعه زیرساخت ها، گسترش سرمایه گذاری ضروری است.

کلیدواژه ها

بازارچه مرزی، ماهیرود، قاچاق کالا، توسعه صادرات، توسعه اقتصادی-اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.