بررسی زیست محیطی طرح آبیاری و زهکشی دشت شادگان بر اکوسیستم تالاب شادگان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC01_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مارال افشاری

کارشناس محیط زیست شرکت مهندسین مشاور دزآب

مرجان حمیدیان

کارشناس محیط زیست شرکت مهندسین مشاور دزآب

چکیده

طرح و آبیاری و زهکشی دشت شادگان و با مختصات طول جغرافیایی 37 48 تا 47 48 شرقی و عرض 40 30 تا 49 30 شمالی در ۱۰۰ کیلومتری جنوب شرقی اهواز و ۷۰ کیلومتری شمال شرقی آبادان در قسمتی از جلگه پست خوزستان که از آبرفت رودخانه جراحی تشکیل یافته قرار دارد.شبکه آبیاری زهکشی دشت شادگان به منظور استفاده بهینه از پتانسیلهای بالقوه منطقه در ارتباط با آبیاری اراضی دشت شادگان طراحی و بهره برداری گردیده است . مطالعات مرحله اول شبکه آبیاری و زهکشی شادگان توسط شرکت مهندسین مشاور مهاب قدس در سال ۱۳۶۹ و مطالعات مرحله دوم طرح آبیاری و زهکشی شبکه اصلی شادگان از اردیبهشت ماه ۱۳۷۳ توسط مهندسین مشاور دزآب آغاز شده است. و در 82/11/15 به بهره برداری رسید. با اجرای طرح شبکه ابیاری وزهکشی شادگان آب مورد نیاز سطح نا خالص ۹۰۱۵ هکتار از اراضی تامین می شود. تالاب شادگان نیز در طول جغرافیایی 48/5 درجه شرق گرینویچ و عرض ۳۰ درجه شمال خط استوا و در اراضی پست شادگان در جنوب استان خوزستان واقع شده است. آب رودخانه جراحی در زمستان از شمال وارد اراضی شادگان شده و از طریق هورهای گبان و دورق به خور موسی می ریزد .تالاب شادگان از جنبه های مختلف اکولوژیکی ، علمی ، زیبا شناختی، تفریحی ، اقتصادی و هیدرولوژیکی واجد ارزشهای گوناگون می باشد هدف از این تحقیق ترویج رعایت سیاستها و اهداف تعیین شده در برنامه ها و فعالیتهای آبیاری و زهکشی در راستای ضوابط، معیارها، قوانین و مقررات زیست محیطی دولتی می باشد.چرا که مسئله اساسی در توجیه طرحهای آبیاری و زهکشی احساس کمبود آب در بخشهای مورد نیاز علی الخصوص در جهت توسعه کشاورزی می باشد. از طرفی عدم توجه به ملاحظات زیست محیطی در بسیاری از پروژه های عمرانی پیامدهای خسارت بار به همراه داشته است که رفع مصائب آن پیامد بسیار مشکل تر و پرهزینه تر از رعایت اقدامات مدیریتی (ارزیابی زیست محیطی اثرات توسعه) در ابتدای مطالعات بوده است. در این مطالعه به امداد روشهای ارزیابی،که یکی از راههای مقبول برای دستیابی به اهداف توسعه پایدارو همچنین ابزار برنامه ریزی برای برنامه ریزان، مدیران و تصمیم گیرندگان است اثرات زیست محیطی ناشی از بهره برداری طرح فوق تحلیل و بررسی میگردد.تابراساس آن بتوان اثرات بالقوه زیست محیطی که نتیجه اجرای پروژه های عمرانی و توسعه ( در حال وآینده) ،پدیدارمیشوند را پیش بینی و شناسایی کرد وگزینه های منطقی جهت حل پیامدهای مخاطره آمیز زیست محیطی آنها انتخاب کرد. در این مطالعه سعی شداثرات عمده زیست محیطی ناشی از بهره برداری طرح آبیاری و زهکشی اراضی کشاورزی محدوده طرح، پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود از طریق روش ماتریس لئوپولد بررسی گردد.

کلیدواژه ها

طرح آبیاری تالاب شادگان – ارزیابی اثرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.