ارزیابی چالش های خوردگی و رسوب گذاری پیش روی طرح های توسعه آبیاری تحت فشار، مطالعه موردی: آبخوان شهربابک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID02_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 650
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم سیفی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، کرمان

حسین ریاحی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، کرمان

چکیده

در اغلب مناطق کویری ایران، آبهای زیرزمینی به عنوان منبع اصلی تأمین آب برای اهداف کشاورزی می باشند که در اثراضافه برداشت ها و هجوم و تداخل جبهه های آب شور و شیرین، کیفیت این آبها نیز به صورت فزایندهای کاهش یافته است. این امرسبب شده است تا طرح های توسعه ای مختلف آبیاری تحت فشار با چالش های اساسی همچون گرفتگی، رسوب گذاری املاح وخوردگی ادوات و ابزارها روبرو شوند. در این مقاله با استفاده از شاخص های لانژیلر، رایزنر، پورکوریوس، نفوذپذیری و روشویلکاکس و نمونه های آب 38 چاه واقع در آبخوان دشت شهربابک چالش های پیش روی طرح های توسعه آبیاری در منطقه تعیینگردید. بر اساس نقشه پهنه بندی دشت از نظر طبقه بندی ویلکاکس، فقط وسعت محدودی از پهنه شرقی دشت در طبقه C3S1 قرار گرفت و اکثر آبهای این آبخوان در طبقات C4S1 و C4S2 قرار گرفتند که این امر وضعیت بد آب از نظر شوری و محدودیتکاربرد آن در کشاورزی و آبیاری قطرهای را نشان می دهد. بالا بودن مقادیر یون های کلر و سولفات حاکی از خورندگی زیاد و عدمقابلیت استفاده در آبیاری بارانی و بالا بودن یون سدیم و شاخص نفوذپذیری بیانگرکاهش نفوذپذیری خاک به دلیل کاربرد این آببود. بر اسا نتایج، شاخص لانژیلر برای همه چاه ها (100%) منفی بود، شاخص رایزنر در همه چاه ها بیشتر از 7 بدست آمد. شاخصخوردگی در همه چاه ها کمتر از 10 بود و شاخص پورکوریوس نیز برای همه چاه ها بیشتر از 6 بود. این نتایج نشان دهنده غلبهخورندگی در آبهای زیرزمینی این منطقه می باشد.

کلیدواژه ها

پتانسیل خوردگی، پتانسیل رسوب گذاری، شاخص لانژیلر، شاخص رایزنر، شاخص پور کوریوس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.