انتخاب استراتژی نگهداری و تعمیرات مناسب با استفاده از روش AHP فازی مطالعه موردی: شرکت سیم و کابل مازندران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MANAGECONF01_120
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 951
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد آیت الله آملی
دانشجوی فوق لیسانس مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد آیت الله آملی
دانشجوی دکتری صنایع دانشگاه آزاد رودهن
چکیده
هم اکنون اکثریت قریب به اتفاق مهندسین و مدیران، توجه و علاقه فراوانی نسبت به بهره گیری از دانش مهندسی نگهداری و تعمیرات دارند.امروزه بخش مهندسی نگهداری و تعمیرات در واحدهای صنعتی پیش از پیش به استفاده از روش های ریاضی دربرنامه ریزی های خود روی آورده وشکل یک دانش به خود گرفته است. وجود یک سیستم مجهز و برنامه ریزی شده نگهداری و تعمیرات از آن رو ضروری است که کنترل مستمر و اطلاع کامل از اوضاع و احوال و نحوه عملکرد واحد تولیدی، ابنیه ،ماشین آلات و غیره را ممکن میسازد و لذا ارائه مطلوب ترین سرویس های تعمیراتی و اتخاذ بهترین روش ها برای تداوم کار صنعت با حداکثربازدهی و کاهش هزینه امکان پذیر می گردد. نگهداری و تعمیرات نقش مهمی در حفظ قابلیت اطمینان، دردسترس بودن، کیفیت تولیدات، کاهش ریسک، افزایش بازدهی، امنیتتجهیزات و ... بر عهده دارد. لذا نگهداری و تعمیرات و استراتژیهای آن از جایگاه ویژه ای در صنایع برخوردار است. در این پایان نامه به بررسی چهار نوع از مهمترین استراتژی های مطرح شده که عبارتند از قابلیت اطمینان ، اصلاحی ، پیشگیرانه و پیشگویانه پرداختهشده است. در این مقاله به معرفی معیارهای کاربردی در سنجش استراتژی های نگهداری و تعمیرات که از پیشینه های تحقیق به دست آمده است پرداخته شده است. برای یافتن معیارهای مناسب و موثر که از پژوهش های پیشین به دست آمده است با استفاده از پرشسنامه که توسط خبرگان تکمیل شده است، معیارهای موثر و کارا در شرکت سیم و کابل مازندران را انتخاب کرده و سپس روش های نگهداری و تعمیرات را با در نظر گرفتن هریک از این معیارها مقایسه و وزن دهی کرده ایم. در نهایت نیز با نرمالیزه کردن وزن ها و نیز مقایسه آنها، روش های نگهداری و تعمیرات را رتبه بندی کرده ایم.کلیدواژه ها
نگهداری و تعمیرات، قابلیت اطمینان، اصلاحی، پیشگیرانه، پیشگویانه، تحلیل سلسله مراتبی فازیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.