مبنا و جایگاه قانونی شوراهای حل اختلاف

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای عملکرد و جایگاه شوراهای حل اختلاف
  • کد COI اختصاصی: LAWSAQEZ01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی واحد تسوج

چکیده

شورای حل اختلاف به عنوان نهاد شبه قضایی می تواند نقش مؤثری در توسعه قضایی و رشد وفرهنگ مصالحه، مشاوره و مشارکت در میان مردم ایفاء نماید. چرا که شورای حل اختلاف علاوه بر مبانی قرآنی و روایی، با توجه به پیشینه تاریخی آن مبتنی بر بنای عقلاء بوده و قانونگذار اسلام نیز به عنوان عاقلترین عقلاء روش خردمندان را تأیید کرده است. تحلیل ابعاد مختلف آئین نامه اجرائی شورا از جملهاشاره به نقاط قوت آن مانند ایجاد صلح و سازش بین دو طرف دعوی، رایگان بودن فرایند دادرسی و عدم رعایت تشریفات و قواعد فنی دادرسی، جلب اعتماد مردم نسبت به دستگاه قضایی، کاسته شدن بار پروندههای دادگستری و مشارکت مردم در حل و فصل امور قضایی و نیز تبیین نقاط ضعف آن مانند عدم تخصص و خبرگی لازم و کافی اعضای شورا نسبت به قوانین فقهی و مقررات قانونی، انتصابی بودن اعضاء، عدممصونیت قضایی، عدم گذراندن دوره های کارآموزی و آزمون علمی، مراجع اجباری به شورا، حق تجدید نظرخواهی با موافقت اعضاء، مغایرت با قانون اساسی، ابهام در بعضی از شرایط عضویت و عدم توجه به اخلاقحرفه ای قضاء، معادلات ارزیابی مثبت از شوراهای حل اختلاف را بهم زده و تفکر اجرای کامل قانون اساسی و اصل تفکیک قوا را در رعایت دقیق حقوق و آزادی های مردم از طریق اصلاح و بازنگری در قانون اساسی در اندیشه های آزادی خواهان، صاحبان خرد و حقوق پژوهان تقویت کرده است.

کلیدواژه ها

شورا، حل اختلاف، جایگاه، قانون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.