بررسی تغییرات مولفههای اصلی چرخه هیدرولوژی دریاچه زریبار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک
  • کد COI اختصاصی: KSAHC02_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 457
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرکو ابراهیمی محمدی

استادیاردانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

چکیده

تحلیل تغییرات متغیرهای هیدرولوژیکی موثر بر بیلان آبی دریاچهها کمک شایانی به بهبود تصمیمات مدیریتی و برنامه ریزیهای کلان منابع آب اعم از تفرجگاهی، شیلات و آبزیان، کشاورزی و اقتصادی اجتماعی حوزههای آبخیز دریاچهای خواهد کرد. لذا در این پژوهش به بررسی تغییرات روزانه و سالانه برخی از مولفههای هیدرولوژیکی دریاچه زریبار به عنوان یک اکوسیستم طبیعی و مهم در استان کردستان از سال 1384 تا 1393 پرداخته شده است.نتایج نشان داد که در طول دوره پژوهشدر بدتر نی حالت 34 درصد حجم دریاچه ( معادل یلیم 23 ون مترمکعب) و در بهتر نی حالت 92 درصد حجم دریاچه(معادل یلیم 55 ون مترمکعب) از آب پر بوده است و بطور می نیانگ 61 درصد حج یدرم اچه ( معادل یلیم 38 ون مترمکعب) پر از آب بوده است.روند کلی سری زمانی دادهها حاکی از کاهش تراز آب دریاچه از ابتدا تا انتهای دوره پژوهش است . حجم آب دریاچه نیز دارای روند کاهشی بود ه و از روند تراز آب دریاچه تبعیت میکند اما از ابتدا تا انتهای دوره پژوهش شاهد روند افزایش میزان تبخیر از سطح دریاچه هستیم.مقایسه متغیرهای هیدرولوژیکی از طریق آزمون تجزیه واریانس یکطرفه انجام گرفت که نتایج آن حاکی از وجود اختلاف معنیدار میزان پر بودن دریاچه، حجم آب ذخیره شده در دریاچه، سطح دریاچه، تراز دریاچه، حجم آب ورودی و خروجی از دریاچه و حجم تبخیر همگی با 000 0= /sig در سالهای مختلف و عدم وجود اختلاف معنی دار آماری ارتفاع بارندگی حوزه آبخیز با 255 0= /sig و حجم بارندگی نزول یافته بر سطح دریاچه با 051 0= /sig در سالهای مختلف یود .

کلیدواژه ها

حجم ذخیره، باران، تبخیر، ورودی و خروجی آب،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.