بررسی نقش باز شناسی بازار در شهر ملایر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی معماری اسلامی، میراث شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: IUSD01_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 681
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا خضریان

دکترای معماری عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد واحد ملایر

مظاهر صفی

پژوهشگر کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر

چکیده

امروزه با شنیدن نام بازار که همچون ستون فقرات یک انسان است ، و نبض حیات اقتصادی ، اجتماعی و برگزاری جشن های ملی ، مذهبی و فرهنگی شهر را در خود جای داده است، تداعی می شود که بازارهای سنتی نقش اساسی در زیست محیطی شهرها را دارد و از قدیم بازار دروازه های اصلی یک شهر را به یکدیگر متصل می ساخته است و از دروازه شهر آغاز و به مرکز شهر ختم می شده است. همین بازار بارزترین نماد شهری و سکونت در زیست بوم های بزرگ ایران زمین به شمار می رود . بدین ترتیب که بازارهای اصلی و دایمی در امتداد اصلی ترین محور شهری جای می گرفته است. در این مقاله سعی بر آن است تا با بررسی و شناخت مفهوم و ساختار کالبدی بازار و گونه شناسی بازار به عنوان فضایی همخوان با ارزشها و هویت معماری ایرانی به تحلیل ارزشهای کالبد فضایی معماری بازار در طراحی و تبین نیازهای اجتماعی، سیاسی، مذهبی و اقتصادی مردم در ادوار مختلف پرداخته شود. بازارهای سنتی، به لحاظ نقش آفرینی در جامعه دارای گستره وسیعی نسبت به بازارهای مدرن بودند. نقش هایی که بازارهای سنتی درگذشته ایفا می کردند را می توان به چهار نقش عمده تقسیم بندی نمود که عبارتند از: نقش اقتصادی، نقش سیاسی، نقش اجتماعی و نقش مذهبی. بازار ملایر هم به لحاظ وجهه تاریخی و سنتی که دارای فضایی همخوان با عناصر ذکر شده می باشد و از اهمیت بسزایی در تاریخ و فرهنگ مردم شهر دارد نیز بررسی ویژه ای می گردد.

کلیدواژه ها

بازار سنتی،پایداری،زیست محیطی ،اجتماعی و فرهنگی ،دیدگاها وفطرات معماری بازار واقتصاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.