همبستگی فنوتیپی بین برخی از صفات پروار و خصوصیات لاشه در بزهای لری

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور
  • کد COI اختصاصی: SHEEP02_109
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز یاراحمدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

علیرضا چگنی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

ابراهیم جعفری

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

محسن محمد طاقی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

چکیده

به منظور تعیین همبستگی فنوتیپی صفات پرواربندی و برخی از صفات لاشه، 150 رأس بزغاله نر لری مورد استفاده قرار گرفت . بزغاله ها در سن 5 ± 90 روزگی از شیر گرفته شدند و به مدت 90 ، 105 و 120 روز در مرتع پروار و در پایان دوره پروار 48 رأس از آنها کشتار و به ر وش ایرانی تجزیه لاشه شدند. پس از تصحیح داده ها ضرایب همبستگی با استفاده از نرم افزار ( 11.5) SPSS آنالیز و محاسبه گردید . همبستگی فنوتیپی وزن تولد و وزن از شیرگیری با صفات پروار معنی دار بود (0/01> P) همبستگی وزن تولد و وزن شیرگیری با وزن شروع و وزن نهائی پر وار به ترتیب 0/55 ، 0/36 ، 0/60 و 0/53 به دست آمد. بین صفات وزن اولیه و نهائی دوره پروار با صفات وزن لاشه همبستگی مثبت و معنی داری (0.01> P) . بین درصد چربی لاشه با وزن زنده بدن و وزن لاشه گرم رابطه مثبت و خیلی معنی داری وجود داشت (0/01> P) بین صفات رشد قبل از شیرگیری و صفات رشد پس از شیرگیری و برخی از صفات لاشه همبستگی مثبت و کاملاً معنی داری وجود دا رد. بین درصد چربی لاشه درصد گوشت لخم و درصد استخوان لاشه همبستگی منفی مشاهده گردید که ضرائب به ترتیب برابر 0/48- و 0/51- بود. این همبستگی منفی بیانگر این مطلب است که با افزایش درصد چربی، درصد گوشت لاشه کاهش یافته است . همبستگی درصد گوشت لخم با چربی قطعات لاش ه منفی بود که نشان می دهد با افزایش چربی قطعات لاشه از میزان گوشت لخم آن قطعات کاسته شده و افزایش وزن بزغاله ها در بعد از پروار 120 روزه , ناشی از افزایش چربی است و پروار بزها بعد از این موقع صرفه اقتصادی ندارد.

کلیدواژه ها

همبستگی فنوتیپی، صفات پرواری، خصوصیات لاشه ، بز لری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.