تاثیر موننسین در جیره حاوی کنسانتره بالا بر عملکرد، متابولیتهای خون و پارامترهای تخمیری شکمبه بره های قزل

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور
  • کد COI اختصاصی: SHEEP02_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل صفائی

مجتمع آموزش عالی شهید زمانپور

عبدالمنصور طهماسبی

دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

غلامعلی مقدم

دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محمد مقدم واحد

دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مونن سین در پروار گوسفندان به روش تغذیه ای step-upو 20 رأس بره نر نژاد قزل (با میانگین وزن اولیه 4/9 ±24/5 کیلوگرم ) در یک طرح کاملا تصادفی به 5 گروه چهار راسی تقسیم شدند . بعد از دو هفته دوره عادت پذیری به جیره غذایی و سیستم پرورش، دام ها تحت تیمارهای آزمایشی مورد نظر تغذیه گردیدند، . پنج جیره های مورد آزمایش شامل جیره شاهد و جیره دارای صفر ، 10 ، 20 و 30 میلی گرم مونن سین در کیلوگرم ماده خشک بود . در ابتدای آزمایش نسبت علوفه به کنسانتره در جیره شاهد و سایر تیمارها 55:45 ثابت در نظر گرفته شد، ولی، در طی هفته های بعد درصد کنسانتره هر هفته 5 درصد اضافه و معادل آن از درصد علوفه جیره کم گردید . بطوریکه در هفته آخر آزمایش 85 درصد جیره را کنسانتره تشکیل داد . دام ها دو وعده در روز (صبح و عصر) با جیره های فوق بصورت آزاد تغذیه شدند. به منظور بررسی متابولیت های خون (غلظت گلوکز،کلسیم، فسفر، اوره و پروتئین تام سرم ) و فلور شکمبه از دامها نمونه خون و مایع شکمبه در آغاز، اواسط و اواخر دوره تهیه گردید . ماده خشک مصرفی بطور روزانه و اضافه وزن ها بطور هفتگی تعیین گردید . نتایج حاصله از این آزمایش نشان داد که افزایش موننسین به جیره همسو با افزایش درصد کنسانتره، بطور معنی داری(0/01> P) منجر به کاهش ماده خشک مصرفی روزانه (1/25 ، 1/18 ، 1/12 ، 1/09 ، 1/07 کیلوگرم) ، بهبود اضافه وزن روزانه (0/165 ، 0/170 ، 0/174 ، 0/180کیلوگرم ) و ضریب تبدیل غذایی (7/47 ، 6/60 ، 6/30 ، 6/25 و 5/93) به ترتیب در تیمارهای شاهد، صفر، 10 ، 20 و 30 میلی گرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک مصرفی گردیده است . تیمارهای مورد آزمایش تاثیر معنی داری بر متابولیت های خون نداشتند (0/05< P) موننسین تاثیر معنی داری بر اسیدیته تام شکمبه (0/05> P) و pH آن (0/01> P) داشت. بطور کلی از آنجایی که در این آزمایش افزودن موننسین و افزایش درصد کنسانتره جیره منجر به بهبود معنی داری در صفات مهم و اقتصادی و اکوسیستم شکمبه حیوان گردید بنابراین اعمال آنها در جیره، ترجیحاً همزمان، بدلیل صرفه جویی در مصرف علوفه و کاهش احتمالی هزینه های تولید و نگهداری بلاخص در شرایط پرواری زود رس برای دامهای جوان قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

پرواربندی ، موننسین ، گوسفند قزل ، روش Step-up ، فلور شکمبه و متابولیتهای خون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.