شناسایی وبررسی تغییر اقلیم استان قزوین باتأکیدبرروندشاخص های (دما وبارش)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی محیط زیست و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: IENC01_297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 495
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمانعلی حق شناس گتابی

دانشگاه آزاد اسلامی شهرری اداره کل هواشناسی مازندران

بهروز محسنی

دانشگاه تربیت مدرس دانشگاه پیام نوراستان گرگان

هادی رزاقیان

دانشگاه تربیت مدرس دانشگاه پیام نوراستان مازندران

احمد اسدی تلوکی

دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب اداره کل هواشناسی مازندران

چکیده

تغییرات اقلیمی ،اثرات وسیعی بر ساختار جوامع و شالوده یتمدنهای انسانی دارد. تغییر اقلیم از دیدگاه بسیاری از صاحبنظران یک پدیده ی طبیعی است که در توالی های زمانی بلند مد تاتفاق افتاده و مجدداً نیز به وقوع می پیوندد . تاثیر فعالیت هایبشری سبب تشدید اثرات پدیده ی تغییر اقلیم، شدت روند تغییراتو تغییر بازه ی زمانی توالی تغییرات اقلیمی می شود. هدف از اینتحقیق مطالعه انحراف احتمالی عناصر اقلیمی دما و بارش دراستانقزوین از حالت نرمال می باشد.بدین منظور ابتدا سری های زمانی متوسط دما، حداقل، حداکثر وبارش ماهانه طی 20 سال آماری ایستگاه های سرینوپتیک قزوینوآوج ، جمع آوری و تنظیم گردید. به منظور بررسی و شناختتغییرات از نمودارهای اشکار سازی اقلیم مانند: نمودارتعیین نقاطجهش و نمودار میانگین متحرک 5 و 7 ساله و روش روند استفادهشد .نتایج تحقیق بیانگر آن است ، که در استان قزوین براساس بررسی نمودارهای گرافیکی تغییرات مولفه بارش روند معنیداری در کاهش یا افزایش آن وجود نداشته و تنها تغییراتناگهانی یا تغییرات در نوع الگوی بارش مشاهده می شود. امادر مورد، متوسط دما، حداقل دما و حداکثر دما قزوین طی دهه اخیردستخوش تغییراتی شده است ودر تمام ایستگاه ها روند افزایشیدیده می شود. این تغییرات از نوع نوسانات کوتاه مدت اقلیمی وروند می باشد که در اکثر سریهای زمانی عمدتاً از دهه 1380 به بعدبیشتر مشهود است و فقط در ایستگاه قزوین در دمای میانگین روندمعنی دار و در ایستگاه آوج در تمام دما هاجهش و تغییرات ناگهانیمعنی داری در جهت صعودی می باشد که احتمال دارد پدیدهشهرنشینی شدید اخیر در این منطقه نقش داشته باشد.

کلیدواژه ها

دما و بارش، تغییر اقلیم،روشهای اشکارسازی اقلیم ، روند ، استان قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.