ارتباط سنجی دما و بارش با نوسانات آب دریاچه زریوار با استفاده از نرمافزار Idrisi و تحلیلهای آماری در محیط SPSS

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مخاطرات طبیعی و بحران های زیست محیطی ایران، راهکارها و چالش ها
  • کد COI اختصاصی: ICINH01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 484
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر فلاح

دانشجوی دکتری تخصصی اقلیم شناسی دانشگاه آزاد واحد نجف آباد اصفهان

معصومه صوفی

دانشجوی دکتری تخصصی اقلیم شناسی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

دریاچه زریوار یکی از مهم ترین اکوسیستم های آبی ایران است که تغییر در آن، تأثیرات گستردهای دروضعیت اقلیمی، اقتصادی اجتماعی و هیدرولوژی خواهد گذاشت. برای بررسی ارتباط نوسان های سطحآب دریاچه زریوار با تغییرات دما ، بارش ، سطح ایستابی و دبی رودخانه، سری های زمانی متغیرهای مذکور طی دوره آماری1981-2010 جمع آوری و تنظیم شد همگنی و تصادفی بودن داده ها به کمک -آزمون ناپارامتریک ران تست مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی روند تغییرات متغیرها و میزان تأثیرگذاری متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته )سطح آب دریاچه زریوار( از روشهای ناپارامتری من کندالو پارامتری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان میدهد که کم و بیش 02 درصد از تغییرات سطح آب دریاچه با متغیرهای دما و بارش توجیه می شود. مدل های هیدرولوژیمشخص می کنند که 20 درصد از نوسانات سطح آب دریاچه، ناشی از تغییرات دبی رودخانههای منطقه و سطح ایستابی آبهای زیرزمینی است و افزایش دما بیشتر از کاهش بارندگی در افت سطح آب دریاچهزریوار مؤثر است. این مطالعه نشان داد که جهش و روند افزایشی دما از سال 1993 ، کاهش بارش و دبی رودخانه ها از سال 0882 ، روند افزایشی ارتفاع سطح ایستابی و روند کاهشی سطح آب دریاچه زریوار با تأخیر چهار ساله، از سال 1998 آغاز شده است.

کلیدواژه ها

بارش، دبی، دریاچه زریوار، دما، سطح ایستابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.