تدوین استراتژی مدیریت پسماندهای شهر اردبیل با استفاده از رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک (SWOT) و ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی (QSPM)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مخاطرات طبیعی و بحران های زیست محیطی ایران، راهکارها و چالش ها
  • کد COI اختصاصی: ICINH01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 965
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طالب عبداللهی

دانشجوی دکتری تحصصی ( Ph.D ) آلودگیهای محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

مدیریت پسماند در شهرهای بزرگ، به شیوهای اصولی و با رعایت مسائل زیست محیطی، یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در زمینه مدیریت شهری میباشد . افزایش آگاهیهای عمومی نسبت به مسائل بهداشتی وزیست محیطی از یک طرف و محدودیت منابع ) انرژی و مواد ( در سطح دنیا و افزایش تقاضا به خصوص در کشورهای در حال توسعه از طرف دیگر برنامه ریزان شهری را بر آن داشته است تا نسبت به طراحی و اجرایروشهای بهینه ی مدیریت پسماند، که بر اساس نگرش توسعه ی پایدار بوده و مسائل اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی را هم زمان و در کنار یکدیگر در نظر داشته باشد، اقدام نمایند . چنین روش هایی همواره نیازمنداتخاذ جهت گیری های هدفمند بوده که این مهم مستلزم استفاده از روش هایی می باشد که قادر باشند با تحلیل وضع موجود و شناسایی عوامل اثرگذار بیرونی و درونی ، سطح بهینه حرکت مدیریت را تعیین نمایند .هدف از این سیستم های مدیریتی پسماند، بهینه کردن سامانه مدیریت پسماند است . این پژوهش به شیوهی توصیفی تحلیلی به کمک مدل - SWOT در راستای برای دستیابی به به اهدافی مثل حفاظت از محیطزیست، توسعه پایدار، ارتقای بهداشت شهری وحفظ سلامت شهروندان اردبیل و دفن بهداشتی پسماندها این تحقیق با توجه به نگرش مسؤولین محلی در دستور کار قرار گرفت.. در این تحقیق ابتدا برای ارزیابی عواملراهبردی درونی و بیرونی از ماتریس های IFE و EFE استفاده شده است. سپس برای تهیه استراتژی هایمدیریتی جهت ارتقاء سطح مدیریت اجرائی پسماند در شهر اردبیل، ماتریس SWOT ترسیم شده و درنهایت به منظور تحلیل و الویت بندی استراتژی ها QSPM استفاده گردید.. بررسی نتایج ماتریس عواملداخلی) IFE ( و عوامل خارجی) EFE ( نشان می دهد که مدیریت فعلی پسماند در شهر اردبیل در بخش عوامل داخلی ضعیف عمل می کند، در حالی که ارزیابی عوامل خارجی نشان دهنده آن است که عملکرد این سیستمدر خصوص استفاده از فرصتها و مقابله با تهدیدها نسبتا قابل قبول است. همچنین نتایج ماتریس QSPM نشان داد که از بین 8 راهبردهای تدوین شده بالاترین جذابیت مربوط به وضع قوانین در خصوص کاهش وتفکیک زباله در مبداء تولیدی با نمره5/28و پایین ترین جذابیت مربوط به راهبرد فرهنگ سازی و ارتقاء آموزش عمومی برای تغییر الگوی مصرف با نمره 3/58می باشد

کلیدواژه ها

مدیریت پسماند، مدیریت راهبردی، SWOT ، QSPM ، اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.