تحلیل خشکسالی با استفاده از شاخص خشکسالی SPI و زنجیره مارکوف مطالعه موردی زاهدان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم پایه و تحقیقات بنیادی
  • کد COI اختصاصی: ICCSR01_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی سیاسر

دانشگاه پیام نور

فریده شهردرازی

دانشگاه پیام نور

چکیده

افزایش بارندگی نسبت به شرایط نرمال باعث بروز پد یده سیل و کاهش آن نسبت به شرایط نرمال منجر به پد یده خشکسالی میشود. این دو پدیده که از بلایای طبیعی محسوب می شوند پیامدهایاقتصادی-اجتماعی متفاوتی را به دنبال خواهند داشت. هر چند از وقوع خشکسالی نمی توان جلوگیری کرد، اما آگاهی از وضعیتخشکسالی در درازمدت زمینه مناسبی برای برنامه ریزی منابع آب فراهم می آورد. از این رو پیش بینی خشکسالی اهمیت زیادی در مدیریت منابع طبیعی و منابع آب دارد و به عنوان یکی از راهکارهایمدیریتی است که به برنامه ر یزی صحیح برای استفاده ا ز منابع محدود آب کمک خواهد کرد.در این پژوهش از داده های بارش سالانه ایستگاه سینوپتیک زاهدان در دوره آماری 1393-0136 و روش شاخص خشکسالی SPI در مقیاس زمانی دوازده ماهه استفاده شد و به کمک مدل زنجیرهمارکوف مرتبه اول احتمال حالت های شدیدا خشک، خیلی خشک، خشک متوسط، خشک خفیف) تقریبا نرمال)، مرطوب خفیف(تقریبا نرمال)، مرطوب متوسط، خیلی مرطوب و شد یدا مرطوب در دراز مدت محاسبه شد. نتایج این مدل نشان داد که احتمال تعادل دوره های خشک، مرطوب و نرمال در ایستگاه زاهدان به ترتیب 24/14 ،24/14 ،52/71 درصد است که این بدین معنی است که در بیشتر مواقع منطقه از نظر اقلیمی در شرایط نرمال قرار دارد در حال ی که احتمال وقوع شرایط خشک و مرطوب دقیقا با هم برابر می باشد.

کلیدواژه ها

خشکسالی، شاخص SPI ،زنجیره مارکوف، زاهدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.