گیل گمش، دو سومش الهی و یک سومش آدمی ،اسطوره یا واقعیت؟

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی فرهنگ و اندیشه دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCRT02_220
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 874
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد خانلری

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه پیام نور،ایران

محسن سیفی

استادیار زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کاشان، ایران

چکیده

ادبیات، تلفیقی است از ذوق و هنر و عاطفه و خیال، اما وقتی با علم و دانش عجین شود، دیگر ادبیات محض در کار نیست و سخن از ادبیات علمی-تخیلی خواهد بود. ادبیات علمی-تخیلی ریشه در باورها و افکار دیرینیان دارد. گرچه رد پای ادبیات علمی-تخیلی اروپا در عرصه ادبیات معاصر کاملا محسوس و ملموس است، لیکن نمی توان نخستین بارقه های این نوع ادبی جدید را در لابلای متون کهن و داستان های فولکلور و مردمی، منکر شد. خرافه ها و اسطوره هایی همچون قالیچه پرنده، چراغ جادو، گوی سحرآمیز، انگشتر جادو و صدها مورد دیگر مردمان را با خود همراه ساخته و آرزوهای دست نایافتنی آنها را در عالم خیال و رؤیا محقق می ساختند. امروزه نیز به لطف علم و دانش این امور خرافی و اسطوری در پوشش امکاناتی چون هواپیما، تلوزیون، ربات، تکنولوژی و هزاران مورد دیگر محقق شده اند. بنابراین گرچه برخی این ادبیات در نوع خود بی نظیر را زاده ی علم و دانش امروز می دانند، اما باید اذعان داشت که خیال ادیب و داستان های فولکلور دوره کهن نیز هرگز خالی از امور علمی-تخیلی نبوده است و حاصل آن را می توان در آثاری که بر جای نهاده اند همچون اسطوره ی گیل گمش مشاهده نمود. این اسطوره رابطه ی مستقیمی با ادبیات قرن بیستم یعنی ادبیات علمی-تخیلی دارد و یکی از شاه کارهای تاریخی در به تصویر کشاندن همداستانی علم و ادبیات است.

کلیدواژه ها

گیل گمش، ادبیات علمی-تخیلی، اسطوره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.