آینده مطلوب از دیدگاه قرآن و روایات

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی فرهنگ و اندیشه دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCRT02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا پوراحمدی

دکترمصطفی جلالی استاد یار دانشگاه پیام نور اهواز

چکیده

بدون تردید قرآن کتاب آینده است؛ چرا که خداوند متعال در آن مشخصات جاه ها، اراضی و جامعه های پیش روی را تا قیامت و بلکه بعد از آن به تصویر کشیده است. طبق این تصویراولین سرزمین و جامعه ای که بشر بعد از دنیا به آن رسانده می شود، سرزمین ظهور است. که به دست خاتم اوصیاء حضرت مهدی(عج)، تحقق خواهد یافت و سرانجام زمین به دست افراد شایسته خدا خواهد افتاد. از سوی دیگر باید توجه داشت همه ادیان و بعضی از مکاتب فکری بشری، در قالب تئوری های آینده پژوهانه، نهایت جهان را« نهایتی دیگر»و منجر به جامعه ایده آل بشری دانسته اند. مطالعه در سیر تمدن بشری نشان می دهد که آینده نگری در ابتدا توسط انبیاء الهی با تأکید بر معارف و آموزه های دینی از یک سو و عموم مردم از سوی دیگر انجام شده است. در حقیقت حرکت آینده نگری در دو فضای مجزای الهی و بشری صورت گرفته است. البته لازم به ذکر است که مقصود از طرح آینده نگری در دو بستر بشری و الهی به معنای مقابله این دو نیست، بلکه ماهیت متفاوت هر یک در روش شناسی، مبانی و دستاوردها باعث می شود که در تقسیم بندی دو فضا مدنظر باشد. در تصویرپردازی از آینده، تصویری مطلوب و یا نامطلوب از آینده بر مبنای درک و نگرش آینده نگر در فضای بشری و یا در فضای الهی ترسیم می شود. که با دو رویکرد القائی وبصیرتی قابل پیگیری است.در حقیقت، آیات قرآن و روایات ذیل آن ها، به سان چشمه ای جوشان، هم امر «بصیرتی» و هم قید «تصویری »را سیراب خواهد نمود. بر این اساس تلاش شده است تا با استفاده از آیات قرآن و روایات تصویری کلی و جذاب از آینده ارائه شود. چرا که یکی از لازمه های تصویرپردازی از آینده، ارائه تصویری حقیقی از آینده است.

کلیدواژه ها

قرآن،آینده،فرهنگ امید،پیش بینی ،پیشگویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.