ارزیابی و تعیین میزان آب مصرفی و درصد رطوبت دانه ذرت در چند روش خاک ورزی مختلف

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی بهره برداری بهینه از منابع آب
  • کد COI اختصاصی: IAUD01_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم پناهپور

عضو هیأت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان

علی غلامی

عضو هیأت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان

مرتضی اسلام دوست

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان

چکیده

هدف اصلی و مشترک همه کشورهای جهان از اجرای شیوه های نوین خاک ورزی، حفاظت از منابع آب، خاک و محیط زیستاست. در شرایط اقلیمی ایران برای استفاده بهینه از منابع محدود آب، برنامه ریزی مناسب آبیاری از ضرورت های مهم و قدماول در صرفه جویی آب آبیاری است. به منظور بررسی و ارزیابی میزان آب مصرفی و درصد رطوبت دانه ذرت در چند روشخاک ورزی مختلف، پژوهشی در تابستان سال 1391 در یک خاک لومی حاوی باقی مانده های کاه و کلش گندم در شهرستانشوش به اجرا درآمد. در این پژوهش تأثیر سه نوع روش خاک ورزی مختلف که در این منطقه جهت آماده سازی بستر کاشتذرت انجام می شود با سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد مقایسه قرار گرفت. تیمارهای خاک ورزی شامل:روش یک بار گاوآهن برگردان دار+ دو بار دیسک طولی+ ماله(خاک ورزی مرسوم)، روش یک بار استفاده از دستگاه خاک ورزیمرکب چیزل پیلر+ دو بار دیسک طولی(خاک ورزی متوسط) و روش خاک ورزی با دو بار دیسک طولی+ یک بار دیسکعرضی(کم خاک ورزی) بود. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که تیمار خاک ورزی مرسوم با میانگین مصرف 2196 مترمکعب آب در هکتار در هر دور آبیاری بیش ترین میزان مصرف آب و روش خاک ورزی متوسط و کم خاک ورزی به ترتیب 1708 و1220 متر مکعب آب در هر دور آبیاری، آب مصرف کردند. استفاده از روش کم خاک ورزی نسبت به روش مرسوم و خاک ورزیبا چیزل به ترتیب 44 و 28 درصد مصرف آب را کاهش داد. بیش ترین میزان رطوبت دانه ذرت نیز از روش مرسوم با رطوبت 31/4 درصد به دست آمد، تیمارهای خاک ورزی با چیزل و دیسک به ترتیب دارای رطوبت های 29/5 و 27/6 درصد بودند. هرچه میزان رطوبت دانه ذرت کم تر باشد قیمت محصول افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

آب مصرفی، رطوبت دانه، خاک ورزی، ذرت، گاوآهن برگردان دار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.