مقایسه توانایی تغلیظ سرب توسط سه گونه درختی اقاقیا، زبان گنجشک و سرو نقره ای دربافت های متفاوت خاک
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی اکولوژی سیمای سرزمین
- کد COI اختصاصی: IALE02_142
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 729
نویسندگان
دکتری اکولوژی جنگل، کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه.
استادیار گروه - جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.
دکتری جنگلداری(بیولوژی خاک) دانشیار پژوهشی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع -کشور، ایران
دکتری اکولوژی گیاهی، عضو هیات علمی مرکز - تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه.
چکیده
سرب یکی از مهمترین فلزات سنگین است که در منابع آب، خاک و هوا پراکنش وسیعی داشته و می تواند برای سلامتی انسان ها مشکلات مختلفی را ایجاد کند. گیاه پالایی روشی ساده، اقتصادی و سازگار با محیط زیست برای پالایش محیط های آلوده به فلزات سنگین به شمار می آید. در این مطالعه میزان تجمع فلز سرب در اندام های سه گونه درختی کاشته شده در سه نوع بافت خاک (رسی، رسی- لومی و رسی- لومی - شنی) و غلضت های مختلف آلاینده سرب (در این خصوص ۱۰۰ میلی لیتر از محلول نمک نیترات سرب به خاک نهالهای یکساله این گونه ها با غلظتهای مختلف ۱۰۰۰ ، ۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ و ۴۰۰۰ ppm افزوده شد) ودر قالب طرح فاکتوریل با چهار فاکتور(گونه، اندام، غلظت و بافت خاک) با پایه طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. در پایان فصل رویشی میزان تجمع فلز سرب در اندامهای مورد بررسی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد گونه اقاقیا بیشترین میزان جذب نسبت به دو گونه دیگر را به خود اختصاص داد. عملکرد ریشه ها برای جذب سرب و انتقال آن به تنه و برگها خوب بود. فاکتور بافت خاک در این مطالعه فاقد اثر معنی داری در جذب سرب بود. همچنین نتایج حاصل از محاسبه فاکتور تغلیظ زیستی و فاکتور انتقال برای سرب بالاتر از یک می باشند. بر اساسی این مطالعه، غلظت سرب در اندام های درختان از حد آستانه تعریف شده برای گیاهان بیش تجمع دهنده بیشتر است، تصورمی شود که گونه های انتخاب شده توانایی بالایی در تجمع و انباشت سرب را در اندام های خود دارند.کلیدواژه ها
سرب، زیست پالایی، فاکتور انتقال، فاکتور تغلیظ زیستیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت پسماندهای پتروشیمی در ایران
- جایگاه معماری سبز در چشم انداز شهرهای تاب آور
- کاربرد برنامه ریزی همکارانه در سوانح طبیعی (مطالعه موردی امداد و نجات وشبکه های دسترسی شهری در زمان وقوع زلزله)
- وضعیت کیفی هوای کلان شهر تهران بر اساس شاخص AQI طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲
- مانور ابزاری مناسب برای فرآیند یادگیری و پاسخی موثرجهت کاهش خسارات ناشی از شرایط اضطراری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.