بررسی کارایی شاخص های روش سلامت مرتع در ارزیابی اکوسیستم های مرتعی مناطق استپی(مطالعه موردی پارک ملی حیات وحش قمیشلو، اصفهان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی اکولوژی سیمای سرزمین
  • کد COI اختصاصی: IALE02_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان سبزعلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری- دانشگاه صنعتی اصفهان

حسین بشری

استادیارگروه مرتع و آبخیزداری - دانشگاه صنعتی اصفهان

مصطفی سعیدفر

عضو استادیارمرکز - تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

چکیده

مطالعه کیفی سلامت مرتع، ابزار مناسبی برای بررسی وضعیت مرتع توسط مدیران مرتع است. در این مطالعه کارایی شاخص های سلامت مرتع در منطقه استپی پارک ملی قمیشلو مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی تغییرات ویژگی های سلامت مرتع در منطقه و کارایی شاخصی های سلامت سه سایت با سه مدیریت متفاوت شامل، سایت تحت چرای دام وحشی (سایت مرجع)، سایت تحت چرای دام اهلی و وحشی و سایت تخریب شده تحت چرای دام اهلی انتخاب شد. سپس سه صفت پایداری خاک و رویشگاه، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زندهی اکوسیستمهای مرتعی توسط شاخص های هفده گانه سلامت مرتع تعیین شدند. بعد از امتیازدهی شاخص های تعیین شده، رتبه ی هر یک از شاخص های سلامت مرتع مشخص شد و در نهایت از طریق آزمون یومن ویتنی معنی داری شاخص ها نسبت به سایت مرجع مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد به غیر از شاخصی شیار و خندق بقیه شاخص ها در منطقه استپی قمیشلو کارایی لازم را برای تعیین وضعیت سلامت مرتع دارابود. نتایج نشان داد که سایت تحت چرای دام وحشی و اهلی در طبقه درمعرض خطر و سایت تحت چرای دام اهلی در طبقه ناسالم ارزیابی گردید و مشخص شد که این روشی قادر به تشریح اختلافها و تفاوتهای موجود می باشد. بر اساس نتایج حاصل از این روش می توان تصمیم مدیریتی لازم را برای جلوگیری از روند تخریب و پیشنهاد روش های احیایی مناسب برای این مناطق و مناطق مشابه پیشنهاد کرد.

کلیدواژه ها

شاخص سلامت مرتع، مراتع استپی، قمیشلو، سایت مرجع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.