بررسی تعاملات در معماری سنتی و معماری معاصر با رویکرد میان افزا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین مسابقه کنفرانس بین المللی جامع علوم مهندسی در ایران
  • کد COI اختصاصی: CCESI01_490
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بایندورنصرالله بگلو

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین الملل، واحد جلفا، گروه هنر و معماری، جلفا، ایران

نسیم نجفقلی پورکلانتری

عضو هیئت علمی، گروه هنر و معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

معماری سنتی ایران دارای ویژگی منحصر به فردی است که ضمن توجه به مسائل زیبا شناختی و حفظ محیط زیست پاسخگوی نیازهای اقلیمی هر منطقه نیز بوده است فنون و قواعد به کار رفته در این معماری بسیاری از مفاهیم نوین در عرصه معماری پایدار را به وضوح دارد. دگرگونی و تغییرات سریع و فراگیر معماری ایران به گونه ای است که می توان دریافت به یکباره گرایش به رویکردهای سنتی معماری ایران دستخوش تغییرات گوناگونی شده که این تأثیر بر اثر هجوم مدرنیزاسیون و ماشینیسم اتفاق افتاده است. از طرفی در دوران معاصر، عدم اتخاذ تدبیر مناسب و فقدان عزم بازدارنده عوامل فرسودگی، منجر به افزایش وسعت فرسودگی های شهری به خصوص در بافت های کهن شده است. در مقاله حاضر سعی شده با مطالعه و بررسی ویژگی های هر دوره به تعامل و وجوه مشترک این دوران با یکدیگر دست یابیم. طبق نتیجه مشاهده می شود که ﺑﺎزﮔﺸﺖ ﺑﻪ ﻣﻌﻤﺎری سنتی ایرانی و ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ آن، ﮐﻪ رﯾﺸﻪ در آموزه های اﺳﻼﻣﯽ و ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻏﻨﯽ اﯾﻦ ﺳﺮزﻣﯿﻦ را دارد که به نحو مطلوبی این تعامل در میان افزا رعایت شده که ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ راهگشای بسیاری از مشکلات ﻧﻈﯿﺮ ﺑﺤﺮان های انرژی، ﺗﺨﺮﯾﺐ ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ و رونق بافت و بناها و حفظ احترام و اصالت آنها و غیره ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﻧﮕﺮاﻧﯽ ﻫﺎی بسیاری را برای دوﻟﺖ ﻫﺎ و ﺟﻮاﻣﻊ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻠﯽ ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه داﺷﺘﻪ است. اﻟﺒﺘﻪ اﯾﻦ ﺑﺎزﮔﺸﺖ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎی بازگرداﻧﯽ اﯾﻦ اصول و هنگام سازی آﻧﻬﺎ ﺑﺎ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی ﺟﺪﯾﺪ و نیاز جواﻣﻊ امروزی اﺳﺖ ﻧﻪ ﺗﻘﻠﯿﺪ ﺻﺮف از اصول معماری ﮔﺬﺷﺘﻪ ﮐﻪ ﻧﺘﯿﺠﻪ ای ﺟﺰ رﮐﻮد در ﺑﺮ ﻧﺨﻮاﻫﺪ داشت.

کلیدواژه ها

تعامل، معماری سنتی، معماری معاصر، معماری میان افزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.