بازآفرینی باغشمال تبریز با تکیه بر اصول معنایی و کالبدی باغ ایرانی در قالب خانه فرهنگ و فضای سبز شهری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین مسابقه کنفرانس بین المللی جامع علوم مهندسی در ایران
  • کد COI اختصاصی: CCESI01_278
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 882
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه غفاری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

شهاب آدم نوه سی

کارشناس ارشد معماری، گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

امروزه به دلایل متعددی اکثر معماری های جدید بدون توجه به روح و نیازهای آن صرفا جهت پاسخی به نیازهای فیزیکی انسان به وجودآمده اند در دوران معاصر با افزایش ناآرامی های روحی و روانی دنیای مدرن،انسان و نیازهای روحی او روز به روز به فراموشی سپرده شده و موارد دیگری جایگزین آن شده است.به قول «مارک اژه» مکان ها به نا مکان ها تبدیل شده است با توجه به آهنگ رشد شهر های امروزی فقدان فضای باز شهری و فضاهای فرهنگی و تعاملات اجتماعی به عنوان یک اصل،به چشم میخورد. درحال حاضر و با وضعیت کنونی که بحران هویت و فرهنگ گریبانگر جامعه و معماری ما نیز شده است شاید نگاهی دوباره به پشت سر و معماری پربارگذشته مان بتواند در خروج از این بحران راهگشا باشد. با توجه به موارد فوق وجود مکانی با عنوان مراکز فرهنگی که اندکی انسان را از تلاطم های دنیای مدرن دور نگه داشته و روح و روان او را تزکیه دهدو یا به عبارتی رفتار و فرایندهای روانی وی را بهبود بخشد،ضروری به نظر می رسد. بنابرین طراحی خانه فرهنگ با استفاده از بازآفرینی اصول کالبدی باغشمال (محور های عمود برهم) علاوه بر اینکه منظر و کالبد شهر را بهبود خواهد بخشید باعث بهبود بهداشت روان نیز خواهد شد. اکنون می توانیم با بازآفرینی این الگو با توجه به معیارهای معماری معاصر و با بهره گیری از نظام های کالبدی و نظام های معنایی آن ،هم به کالبد شهر و هم به کاهش اضطراب شهروندان کمک کنیم. پس از مطالعه درباره ویژگی های اصول کالبدی «باغشمال تبریز» به این نتیجه می توان رسید که طراحی خانه فرهنگ با استفاده از این اصول نه تنها باعث ایجاد نظم و ساختار مشخص فضا می شود بلکه باعث تجلی اصول معنایی باغ و در راستای آن ایجاد آرامش روان نیز می شود.

کلیدواژه ها

باغشمال، باغ ایرانی، فرهنگ، بازآفرینی، محور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.