بررسی پایداری نقوش و هنر اسلامی پیرامون تحولات معماری معاصر مساجد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین مسابقه کنفرانس بین المللی جامع علوم مهندسی در ایران
  • کد COI اختصاصی: CCESI01_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاشار غنی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین الملل، واحد جلفا، گروه هنر و معماری، جلفا، ایران

نسیم نجفقلی پورکلانتری

عضو هیئت علمی، گروه هنر و معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

پیدایش و وجود مشترکات ریشه ای بین قشر مشخصی از مردم لازمه ی شکل و معنا دهی به مجموعه ی زیستی آنان می باشد. از یک نگاه در بافت های زیستی موجود و مشخصی از سطح دنیا مانند اعتقادات یکسان است که به مسیر تکاملی معماری آن بخش از جهان جهت می دهد و از سوی دیگر به کلیت بافت های معماری آن بخش معنا و مفهوم ارزشی می دهد. شاید همین دیدگاه است که معماری هر بخش از جهان را شناسنامه ی هویتی آن بخش از دنیا محسوب می کنند. روند جهانی شدن در عصر حاضر به خصوص در حوزه ی تبادل و تعامل اندیشه ها و دیدگاه های گوناگون در سطح دنیا می طلبد عناصری در سطح جامعه ی زیستی بیشتر مورد استفاده قرار گیرند که بدون واسطه و مستقیم نقش آئینه ی اعتقادات غالب مردم هر مجموعه زیستی را ایفاء نمایند حال چه راهکار و عنصری مطلوب تر از نمود های معماری در سطح محیط های زیستی که مستقیم در معرض داوری و کنکاش عام مردم اند. معماری مساجد به عنوان برجسته ترین مصادیق معماری برگرفته از تعالیم و هنر اسلامی است که می تواند نقطه ی عطف و کانون توجه تحول یا تکامل معماری در حوزه ی هنر اسلامی باشد. در این تحقیق سعی شده بر مبنای مطالعات و تحلیل دیدگاه اندیشمندان نسبت به هنر- اسلامی به بررسی مصادیقی از معماری مساجد در ایران و جهان معاصر پرداخته شود. انتظار می رود با انجام این روند تحقیقی پژوهشگران درک ملموستری از سیر تحولی معماری مساجد و مراکز اسلامی به عنوان اساسی ترین نمود کالبدی هنر اسلامی در سطح جهان و عصر حاضر پیدا کرده و همچنین تا حدودی عیان گردد کدام الگوها و مفاهیم هنر اسلامی نهفته در این نمودهای کالبدی در تقابل با سلایق متعدد طراحان و معماران جهان پایدارتر و ماندگارتر بوده اند.

کلیدواژه ها

هنر اسلامی، معماری سنتی، معماری معاصر، مسجدهنر اسلامی، معماری سنتی، معماری معاصر، مسجد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.