شناخت عناصر فضایی مدارس سنتی ایرانبا مروری بر مدارس سنتی شیراز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: BOOMCONF01_371
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 733
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازنین نصراللهی

استاد یار بهینه سازی انرژی در ساختمان، هیئت علمی دانشگاه ایلام

سکینه روستایی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه ایلام

چکیده

مدارس به عنوان اصلی ترین مکان تدریس به دانش آموختگان محسوب می شده است. در ابتدا از فضای مساجد به عنوان فضایی مناسب جهت آموزش استفاده می گردیده است. اما به مرور زمان ساختار مدارس از فضای مساجد جدا شد و هویتی مستقل به-واسطه معماری خاص خود پیدا کرد. این پژوهش ساختار فضایی مدارس سنتی ایران را از نظر گذرانده است. در این راستا مشخص شد مدارس سنتی شامل فضا هایی از قبیل میانسرا، مدرس و حجره می باشد. لازم به ذکر است هر یک از این فضا ها از تناسبات و ویژگی های خاص فضایی پیروی می کرده است. به عنوان مثال حجره ها به منظور فراهم کردن آرامش و تمرکز حواس طلاب به یک میانسرا باز می شده اند. در انتها سه مدرسه از مدارس سنتی شیراز و ساختار فضایی عناصر معماری آنها شرح داده شده است. مدارس بررسی شده در این مقاله از این قرار است: مدرسه خان که مربوط به دوره صفویه است؛ مدرسه آقا بابا خان که مربوط به دوره زندیه و قاجاریه است؛ و مدرسه منصوریه که در زمان آق قویونلو ها ساخته شده است.

کلیدواژه ها

ساختار فضایی مدارس سنتی ایران- مدارس سنتی شیراز- مدرسه خان- مدرسه آقا بابا خان- مدرسه منصوریه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.